KookJij

Informatie over pindasaus

Beschrijving van pindasaus

Pindasaus (ook wel: satésaus) is oorspronkelijk een oosterse saus. Het wordt gemaakt van gemalen pindas maar pindakaas kan goed dienst doen als vervanger hiervoor. Ketjap kan één van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper. De saus was oorspronkelijk bedoeld als saus over saté. In Nederland is pindasaus inmiddels goed ingeburgerd. Het wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer of aardappel. Dit is echter wat minder algemeen. Er bestaan verschillende recepten voor het maken van pindasauzen. Een recept dat vaak thuis wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, melk, ketjap en kruiden (zoals gember en andere kruiden om het pittiger te maken). Sommige pindasauzen bevatten ook gebakken uien, sesamzaad, taugé, bieslook of olijfolie. Pindasaus voor over gadogado bevat vaak santen.

Wist je dit over pindasaus

Je kunt de saus maken op basis van water of melk. Melk (vooral volle melk) heeft als voordeel dat het de saus beter bindt, waardoor het minder snel gaat schiften. De melk mag niet te hard gekookt worden. Bij eventuele schifting kleine laagjes melk onder roeren toevoegen tot de saus weer compleet gebonden is.

Smaak idee voor pindasaus

De Hollandse versie van pindasaus is vaak verbasterd ten opzichte van de originele versie. Zo worden in Nederland vaak uien in plaats van sjalotjes gebruikt. In sommige pindasaus-recepten wordt gevraagd om basterd-suiker; dit is een gangbare vervanger voor gula jawa (Javaanse palmsuiker). Ook azijn en citroensap komt men vaak tegen- dit zijn gangbare vervangers voor asam (tamarindewater) en sereh (citroengras). Melk is een gangbare vervanger voor santen of kokosmelk. Aangezien melk makkelijk bederft, wordt het in tropische landen niet gebruikt in pindasaus. Doorgaans wordt in pindasaus-recepten gevraagd om pindakaas, omdat het aanmerkelijk minder tijd kost dan zelf pindas fijn malen. Het beste is om in dit geval wel een zo natuurlijk mogelijke pindakaas met bij voorkeur als ingrediënten slechts pindas, suiker en zout te gebruiken. In een authentieke pindasaus is het gebruik van olijfolie af te raden: in tropische landen gebruikt men doorgaans kokosolie of arachide(pinda)olie, welke in pindasaus weinig smaak toevoegen. Ook zonnebloemolie is geschikt aangezien het een neutrale smaak heeft

Pindasaus