KookJij

Informatie over nori

Beschrijving van nori

Nori (Japans: 海苔) het Japanse woord voor wier of alg, is een zeewier behorend tot de groep roodwieren (Rhodoplantae). Nori wordt gevonden aan de kusten van de Verenigde Staten, Europa, Hawaï, Filipijnen en overvloedig in Japan. Hangend aan rotsen in de zones van het midden en hoge getijde. Oogst en gebruik Nori wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer. Pluk het voorzichtig af boven het ‘houvast’ en laat een matje of cluster achter voor nieuwe aangroei. Spoel goed af en droog het in de zon op schermen, matten of krant, of gebruik een warme oven of droogoven. Het droogt zeer snel tot een zwart paarse kleur. Het wordt verkocht in hele, gedroogde plantvorm en in kant-en-klaar vellen en wordt gebruikt als wraps voor sushi en rijst. Rooster het in de oven op 95º tot het knapperig wordt, pof het als pofmaïs in een hete pan of eet het gedroogd als snack. Nori wordt groen na het roosteren. Voeg het toe aan noodles en snacks, verkruimel het als specerij op een salade, gebakken rijst, roerbakgerecht, stoofpot, dikke vissoep, aardappelen, pasta, rijst en graan- , peulvruchten- en groentegerechten.

Nori