KookJij

Informatie over kwark

Beschrijving van kwark

Kwark (in België ook wel platte kaas genoemd) is een soort heel verse kaas. In het Frans is de naam dan ook gewoon verse kaas (fromage frais). De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacterieën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Als men karnemelk gebruikt als basis voor de kwark, is er geen stremsel nodig. In dat geval volstaat het de karnemelk te verwarmen, zonder hem te laten koken. De melkstoffen (wrongel) scheiden zich nu van het vocht (de wei). Het geheel wordt in een kaasdoek gegoten, zodat de wei uit de wrongel kan druppen. Wat in de doek blijft is de kwark. Als men dit kwark-mengsel zou laten, zou het kaas worden.

Wist je dit over kwark

Omdat (magere) kwark een laag joulegehalte heeft, past het goed in een gezond dieet.

Smaak idee voor kwark

Kwark kan worden gemaakt van koemelk, maar ook van geitenmelk of schapenmelk.

Kwark