KookJij

Tuinbonen, sperziebonen, rabarber....

Datum: 13 april 2016 Categorie: Column Reacties: 6

Vlakbij in de buurt zag ik tussen diverse wel en niet aangeharkte tuintjes een heus volkstuintje. Sperziebonen, rabarber, tuinbonen, worteltjes en... o ja, onkruid. Het riep herinneringen op aan een lang vervlogen tijd. Het tuintje leek misplaatst. Maar in het rijtje van recycling en energiezuinig hoorde het precies bij een alternatieve leefwijze. Dus fietste ik er wat vaker langs en volgde nauwgezet hoe de groenten omhoogschoten en hun strijd met het onkruid.

Onlangs kwam ik er dus weer langs. Ik zag een jonge vrouw die een wat oudere man met kruiwagen streng bevelen gaf omtrent te leggen tegels. Van het volkstuintje geen spoor! Waar was dat gebleven? Ik zag wit zand en drie al gelegde tegels waar ooit rabarber groeide. Wat verder zag ik de tuinboonlatten, een berg donker zand en ruw door elkaar uit de grond getrokken planten. Het fraaie alternatief had het jammerlijk afgelegd tegen moderne ideeën.

Weer wat later fietste ik er opnieuw langs. Misschien had ik me wel vergist. Het vrolijke zonnetje was getuige van een strak aangelegd terras waar geen plaats was voor ook maar een splintertje grond waar misschien een aardbei het nog mocht proberen. De nieuwe bewoners hadden aan de heldhaftige poging tot een volkstuin definitief een einde gemaakt.

Cor Snijders

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Da's toch wel zonde... Een moestuintje is toch wel erg leuk om wat mee te doen!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Mijn lief heeft al ruim 30 jaar een volkstuin, hij zou het niet willen missen. Het seizoen van zaaien en poten is weer aangebroken en hij geniet er nog steeds enorm van!
Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
Moestuintjes zijn weer helemaal in "de mode" in Nederland :-) Mede door de AH moestuintjes actie. Mijn lief heeft, met veel zweetdruppels, een plantenkastje in elkaar gezet waar mijn tomatenplantjes en courgette in komen. De prei, tijm en dille staan ook al buiten op een beschut plekje. Nu krijg ik in mijn kweekbakjes weer plek voor andere groenten of kruiden van de 20 verschillende moestuintjes. Omdat ik niet zo'n grote tuin heb komen de groenten in de volle grond maar de kruiden in hangers aan de schutting. Het is heel leuk en erg ontspannend zo met je tuin bezig te zijn :-)
Bram Verwijs

Bram Verwijs zegt:
Die AH moestuintjes acties zijn meer voor kinderen bedoeld. een echte tuinder zaait zelf zijn spinazie, radijs, bonen, snijsla, rode biet e.d. en poot zelf aardappels en tomatenplanten die hij eerst in bloempotjes heeft gezaaid e.d.
Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
Voor een beginner zijn ze ook ideaal Bram
Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Ik zou zelfs niet weten wat er schijnbaar misplaatst aan het tuintje was... In tegendeel! gelukkig woon ik vlak bij een aantal volkstuintjes en het is in mijn drukke stad een verademing! Ik weet het heb zelf heel wat nieuwe bewoners heel wat prachttuinen (ook rozen e.d.) zien vernielen omdat een stadsmens tegenwoordig wel bang lijkt voor de natuur.... gewoon te veel welvaart. geef mij maar zelfgemaakte en zelf gekweekte rabarber. Mensen die een tuin zo verramponeren verdienen gewoon geen tuin. geef hen maar een steenklomp.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten