KookJij

Met deze 2 recepten voorkom je een tekort aan vitamine D.

Datum: 17 november 2017 Categorie: Column Reacties: 0

De herfst heeft zijn intrede gedaan en tot en met half december worden de dagen alsmaar korter. Hoe korter de dagen worden, hoe minder we in aanraking komen met zonlicht. Zonlicht is een van de belangrijkste bronnen voor de opname van vitamine D3. Onder invloed van zonlicht maakt de huid zelf vitamine D3 aan. Op deze manier wordt dagelijks ongeveer 2/3 van de totale behoefte aan vitamine D3 op natuurlijke wijze aangemaakt.
Vitamine D3 komt daarnaast uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vis, vlees, eieren en zuivelproducten. Doordat de dagen in de herfst -en wintermaanden korter worden en er dus minder zonuren beschikbaar zijn, is voor een goede gezondheid extra inname van vitaminerijk voedsel essentieel. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. Ook is er onderzoek gedaan naar het verband tussen een tekort aan vitamine D en een slechtere werking van het immuunsysteem De eerste resultaten laten een causaal verband zien. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het belangrijk is om genoeg vitaminen binnen te krijgen en om gevarieerd te blijven eten. Om jullie daarbij te ondersteunen hebben wij twee van onze favoriete recepten uitgekozen die een tekort aan vitamine D gaat voorkomen. Deze gerechten gaan jou door de koude en korte dagen in het najaar helpen.

Recept 1: Vispannetje met zalm en kabeljauw in de oven


Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180° C. Maak de groenten en kruiden schoon. Snij de wortelen in plakjes, de prei in ringen. Fruit de wortelen en prei in boter. Kruid met peper en zout. Blus met de wijn en roer er de room door, en het verkruimelde bouillonblokje. Laat sudderen tot de wortelen beetgaar zijn.

Beboter 4 individuele ovenschaaltjes. Verdeel er de vis, de garnalen en de groenten over. Bestrooi met peterselie en marjolein. Werk af met de kaas en zet 20 à 25 minuten in de oven.

Recept 2:  Hete kip


Bereidingstijd: 150 minuten
Aantal personen: 4

Stap 1: Kip bakken (om en om 5 minuten) in grote wok of braadpan.
Stap 2: Kip eruit en dan de uien fruiten in hetzelfde vet.
Stap 3: Ketjap, sambal en peper toevoegen.
Stap 4: 2 á 3 kopjes water erbij.
Stap 5: Kip terug in de pan 1,5 uur laten smoren (liefst totdat het vlees van het bot valt)

Lees hier het kookverhaal van Patricia Uitman, de inzender van dit heerlijke gerecht.

Mocht je de komende maanden na goed op je voeding te hebben gelet alsnog te maken krijgen met een tekort aan vitamine D, start dan met het slikken van supplementen. Let wel op met het slikken van supplementen. Te veel vitamine D binnen krijgen kan schade aan het hart, de nieren en de bloedvaten veroorzaken. Aan het slikken van supplementen zitten altijd risico’s, maar de bovenstaand beschreven nadelige effecten van een te hoge inname van Vitamine D zijn zeer zeldzaam.

Kook Jij biedt inspiratie voor thuiskoks. Heb jij nog een lekker en gezond recept voor ons? Meld je dan nu aan en deel je recept!

Bron: Roter.nl

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten