KookJij

Sinaasappelmarmelade

Een heerlijk sinaasappelmarmelade recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: lekker voor later.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sinaasappelmarmelade te bereiden

Laat de schoongeborstelde vruchten enige uren in het water staan om te weken. Kook ze vervolgens 1/2 uur in het weekwater zachtjes gaar. Snijd de vruchten in vieren, haal er het vruchtvlees uit, verwijder de velletjes, pitten en witte vezels en snijd de schillen in zeer dunne, lange reepje. Voeg vruchtvlees, schilletjes en suiker bij het kookvocht en laat het in een goed geemailleerde pan zonder deksel, inkoken, totdat een druppel ervan op een koud bordje niet neer uitvloeit. Doe dan de jam, zo heet mogelijk, in goed met sodawater en daarna met heet water omgespoelde potten. Vul ze tot de bovenste rand en sluit de potten daarna goed af.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

willy

willy zegt:
ps, ik doe de vellen in een dunne doek of kaasgaas of verbandgaas en hang het met een touwtje aan de rand en goed uitknijpen na het koken, je ziet de pectine eruit komen:)
willy

willy zegt:
Bittere sevillasinaasappels zijn te koop in januari.
Ik pers ze uit en doe het sap met het water in een pan met de vellen van het persen voor de pectine en de in zeer dunne reepjes gesneden schil. Lekker lang laten koken en op het laatst de suiker gewone of rietsuiker, ook kan je geleisuiker gebruiken maar dan kort koken tot gewenste dikte.
ik maak het elk jaar, en succes verzekerd:p
rmascini

rmascini zegt:
Echte bittere sinaasappelen zijn niet makkelijk te koop. Ze komen uit Spanje en zijn eigenlijk alleen daar in een paar weken van het jaar te verkrijgen. Ik haal altijd gewone sinaasappelen bij de natuurwinkel (onbespoten) en ik doe er een paar citroenen en grapefruits door. Deze geven ook die bijzondere smaak die je in engelse marmelade proeft.... een scheutje wiskey maakt het helemaal compleet. Ik laat het net zo lang koken als Hero, maar ik doe het met gewone suiker.:D Rob
karola

karola zegt:
Geleisuiker mag niet langer dan 6 minuten koken.
Martha

Martha zegt:
Moet het gewone of pers zijn? Lijkt me erg lekker ik eet veel engelse marmelade op een cracker met een plak kaas erop.:p Martha.
martine

martine zegt:
Wat zijn bittere sinaasappels en waar koop ik die?