KookJij

Oma's gehaktballen

Een heerlijk oma's gehaktballen recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
  2. > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: familie recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Oma's gehaktballen te bereiden

Breng water aan de kook.
Snijd de ui in blokjes.
Doe alle ingrediënten in de kom en meng het met met je handen tot het gehakt stevig aanvoelt om een gehaktbal mee te maken, maak de gehaktballen rond (dus niet plat slaan). Doe nu de gehaktballen in het kokend water met behulp van de juslepel. Wacht tot de gehaktballen boven drijven dan zijn ze namelijk gaar en kun je ze eruit halen, doe dit met alle gehaktballen. Nu alle gehaktballen eruit zijn kun je het water wegschudden of eventueel bewaren als bouillon. Zet de pan op het vuur en verhit de boter hierin en bak de gehaktballen tot de gewenste kleur. Mocht je teveel gehaktballen draaien kun je ze invriezen ( nog voordat ze het water ingaan!).

Mijn kookverhaal (rebecca smeets)

Dit recept heb ik van mijn opa & oma gekregen. Mijn opa & oma hadden vroeger een friture en opa stond in de keuken en het recept is oorspronkelijk van de moeder van mijn oma, toen ik geboren werd kwamen ze op het idee om de gehaktballen oma's gehaktballen te noemen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

De Abt

De Abt zegt:
Ga ze nu altijd eerst koken. Voor een stuk of 5 gemiddelde ballen is de kooktijd ca. een kwartiertje en dan komen ze boven drijven. Daarna even laten afkoelen en bruin bakken. Totale bereidingswijze is dus weinig langer en de bal echt lekker en veel malser en sappiger!
pfm Vossaert

pfm Vossaert zegt:
Goed idee. Ik doe dit ook als ik rosbief maak. Dan kook ik ook eerst de muis voor ik het aanbraad. Daardoor wordt en blijft het vlees malser .
truus

truus zegt:
Door het eerst te koken zijn ze niet zo vet, maar wel erg droog.
Robert

Robert zegt:
En hebben die ballen na het eerst koken en dan bakken gesmaakt.
rebecca1989

rebecca1989 zegt:
ik ben benieuwd hoe jullie het gevonden hebben:D
Frans

Frans zegt:
Ook voor mij voor het eerst dat je gehaktballen kookt.
Ben benieuwd wat de normale gehaktbal smaak doet?
Wie reageert naar mij.:p
jennypiet

jennypiet zegt:
Hoe bijzonder! Ga 't zeker proberen!!!:D
truitje

truitje zegt:
In het Kralingse bos in Rotterdam stond vroeger bij het Hertenkamp een snackwagen die maakte zijn eigen frikadellen en kookte die ook altijd eerst voor. Een ware traktatie, dus dit ga ik zeker doen. Groetjes Gerda :p:p:p
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Wat een idee !! Dit doe ik wel met soepballetjes,want een gedeelte vries ik in vóórdat ze worden gekookt.Iedereen vind mijn soepballetjes altijd lekker,maar dat ik er nooit op gekomen ben om het met de gehaktballen te doen......Bedankt voor de tip!!:D
Nelleke

Nelleke zegt:
Wat een bijzonder recept. Om de ballen gaar te koken en daarna bruin te braden. Maar.... ik ga het proberen. Ben benieuwd.