KookJij

Linzen voor Alledag (Eenvoudig)

In (delen van) India is linzen een soortement schotel voor elke dag. Je zou kunnen zeggen, dat daarmee op een goedkope wijze de eerste honger wordt gestild. Er zullen best wel verschillende recepten in omloop zijn, maar het recept hieronder is eenvoudig en vrij universeel volgens de familie. Zoals gezegd kun je het gerecht opvatten als een voorgerecht om de ergste honger te stillen, om daarna nog wat lekkere hapjes te genieten of de schotel is wat uitgebreider en is dan ook bedoeld als hoofdmaal. De linzenschotel wordt geserveerd met een zgn. "TARKA" . Je zou dat kunnen omschrijven als een gerechtje dat smaak moet brengen aan het hoofdgerecht. De tarka brengt hier dus smaak aan de linzenschotel.
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
  2. > Snacks - Warm
  3. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: India
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Linzen voor Alledag (Eenvoudig) te bereiden

  1. De linzen eerst goed wassen: net zo lang tot hetvafkomende water kristal helder is.
  2. Zet de linzen met het water op een middelmatig vuur en breng aan de kook.
  3. Voeg de koenyit toe en 5 cc zeezout.
  4. Onder regelmatig roeren om te voorkomen dat de linzen aankoeken op een laag vuur tenminste 45 minuten laten gaarsudderen. De linzen moeten romig zacht zijn. (het kan ook wel 60 minuten duren!).
  5. Halverwege het kookproces beginnen met de tarka: Smelt de geklaarde boter of de roomboter in een pannetje en fruit daarin aan de djintenzaadjes.
  6. Na enige minuten de uien, knoflook en lomboks toevoegen en net zo lang laten sudderen met roeren en omwerken, tot de uien zacht zijn geworden.
  7. De tarka door de linzenschotel roeren en verdelen over de bodjes. Strooi de koriander er over.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij thee, bier of een eenvoudige wijn
NOTABENE: De bovenvermelde tarka is de meest eenvoudige. Je kunt hem uitbreiden met tomaat, gember, kerryblaadjes ,enz. Je kunt hem net zo ingewikkeld maken en duur als je zelf verkiest.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst