KookJij

Recept voor Griekse tomatensaus bij filorolletjes (mezedes)

Een heerlijk griekse tomatensaus bij filorolletjes (mezedes) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 4-6 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Fruit de gesnipperde of geraspte ui in een beetje olie. Blus met wat kalfs- of kippenbouillon. Voeg er de tomatenpuree en een scheutje ketchup aan toe (naar smaak). Kruid met peper, zout en oregano. Laat de saus wat sudderen. Mix ze fijn en voeg desgewenst een scheutje room toe. Giet ze eventueel door een fijne zeef. Dag -2. Op te warmen op dag 0 in de microgolfoven.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.

Op het menu stond:
auberginesalade, tzatziki, feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, gebakken courgetteschijfjes met kaas, sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en fylorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.

In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3 – de moussaka).

Het was eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (fillo-rolletjes gevuld met gehakt en in de tomatensaus).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Selena

Selena zegt:
Dit is wat ze bij ons (Spanje) tapaz noemen!