KookJij

Gehaktbrood met krieken op sap

Een heerlijk gehaktbrood met krieken op sap recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: mijn moeder en Liza van de Vesaliusschool
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gehaktbrood met krieken op sap te bereiden

1. Pel de ui en snipper deze fijn. Stoof de stukjes ui in wat hete boter tot de ui glazig is. Roer regelmatig in het pannetje. (Meng geen rauwe ui onder het gehakt.) Doe vooraf het Panko-paneermeel in een grote mengkom. Begiet met wat melk en laat de melk voldoende in het broodkruim trekken. Doe er het volledige ei, de gestoofde ui en het gehakt bij.
Snipper de peterselie zeer fijn. Rits de blaadjes verse tijm van de steeltjes en hak ze fijn. Doe ze bij het vlees. Kneed het gehaktmengsel met de handen. Als het te vochtig zou zijn, doe er dan nog wat gewoon paneermeel bij. Het mengsel moet stevig zijn, maar tegelijk ook niet te droog.
2. Verwarm de oven voor op 180°. Vet een ovenschaal in met boter. Leg op de bodem ook enkele dunne plakjes boter. Bevochtig uw handen met koud water en vorm het gehakt tot een broodvorm. Zorg er voor dat de buitenzijde van het brood egaal is. Leg het gehaktbrood in de ovenschaal op de plakjes boter. Bestrooi de bovenkant met wat droog paneermeel en leg er hier en daar nog wat kleine stukjes boter op. Plaats de schaal in de oven. De baktijd hangt af van de dikte van het vleesbrood. Als u er met een breinaald in prikt en er sijpelt vocht uit het gehakt, dan is het gaar.
3. Zet een kookpot op het vuur en giet daarin de opgelegde krieken met het sap. Verwarm op een matig vuur. Proef en voeg er eventueel wat witte suiker bij. Het ene merk ‘krieken op sap’ is het andere niet. Bind de saus met maïszetmeel of met een witte instant-sausbinder. Roer voorzichtig zodat de krieken niet stuk gaan.
4. Laat het gehaktbrood wat rusten alvorens het in plakken te snijden. Overgiet de plakken met krieken en saus op het eetbord. Serveer er goed vers brood bij (bruin boerenbrood, knapperig stokbrood, warme knapperige broodjes, ...).

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Een typische Vlaamse klassieker. Zowel kinderen als volwassenen zijn er dol op. Voor mij een fruitgerecht dat ik werkelijk verteren kan.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

derbyke

derbyke zegt:
Mooi geschreven Willy ;)
Zou zeggen even kijken naar een van mijn recepten
http://www.kookjij.nl/recept-dessert-warme-rijstpap-avec-cerises-chaud.Heel eenvoudig gewoon pudding poeder mengen met een deel van het sap( koud ) van de kersen, vervolgens de rest van het sap opwarmen en het papje eronder roeren.Het merk is imperial vanille pudding.Het is een dikkingsmiddel wij gebruiken het om vanille pudding mee te maken.Hopelijk heb ik je verder kunnen helpen, heb je nog een vraagje, je laat het maar weten. Groetjes van ons 3tjes ;):p
willydelcart

willydelcart zegt:
NB.: wie geen huisdier heeft lief gehad, kan nooit lief gehad hebben.:)
willydelcart

willydelcart zegt:
Dag Hilde (derbyke?)
Je reactie interesseert mij heel erg. Heb je van dat vanillepoeder een merknaam? Kan dat als dikkingsmiddel gebruikt worden? Nooit geweten.
Hoe gebruik je dat dan?
Een mens is nooit te oud om te leren.
Binnen twee weken komen mijn kleinkinderen hier eten. Ik zou dat graag even vooraf uitproberen.
Geef je me wat richtlijnen?
Bedankt bij voorbaat.
En... veel groetjes van ons 3-en (dwz. mijn echtgenote, mijzelf en mijn Spaanse super-bedorven hond).
derbyke

derbyke zegt:
Mijn lievelingsgerecht, toen ik nog een kind was. Nu doe ik bij de saus van de krieken een paar soeplepels vanille poeder en bind daar de saus mee. Een heerlijk gerecht dat altijd in de smaak valt voor groot en klein :);):p