KookJij

Bretonse mosselen

Een heerlijk bretonse mosselen recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Dieet & Slank - Hoofdgerecht
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Via via
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bretonse mosselen te bereiden

Mosselen goed wassen.
Gehakte sjalotjes even in de kookpan met boter aanzetten (ze mogen niet kleuren). Afblussen met witte wijn en tot de helft laten inkoken.
Voeg de room (of creme fraiche) toe.
Het geheel aan de kook brengen en de mosselen erbij doen.
De mosselen zijn gaar wanneer de schelpen open zijn.
Op smaak brengen met peper en zou en opdienen met de gehakte peterselie.

Mijn kookverhaal (Renate van den Elshout-Hogeweg)

Zeeuwse mosselen smaken in Frankrijk anders,maar dat is niet waar het ligt vaak aan de manier van bereiden.
De mosselen hoeven niet met zoveel water te worden gekookt, hooguit één kopje water, dat is genoeg.
Zeeuwse vissers stomen de mosselen veelal in hun eigen vocht, totdat de schelpen opengaan.... en deze smaak is "puur".

De Fransen hebben dat begrepen vandaar dit recept.
Water is hier vervangen door wijn, wat het geheel nog lekkerder maakt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

hns

hns zegt:
Hi Renate
Ik heb ze gekocht bij de Sligro (groothndl). De uiterste gebruiksdatum was nog niet bereikt. Het vreemde is ik heb 4 weken geleden hetzelfde gehad met zeeuwse mosselen, van Prins en Dingemanse, ook bij de Sligro gekocht. Daar zaten ook veel kapotte schelpen bij. Heb dat toen vergoed gekregen. Er worden nu daar geen zeeuwse mosselen meer verkocht, einde seizoen. Later in het jaar krijg je eerst de hangmosselen, van de hangcultuur en daarna de gewone. Ook bij AH kon ik de laatste tijd geen mosselen vinden. mvg Hans de vos:):)
renatehogeweg

renatehogeweg zegt:
Dag Hans, wat jammer dat je het niet trof met die mosselen, ik mailde Maria (rangvi) ook al om te vertellen dat die lekkere kleine franse mosseltjes hier niet of zelden te koop zijn. Zij woont in Frankrijk, dus kent dat probleem niet.
Hans probeer het toch nog maar eens, b.v. bij AH hebben ze verpakte mosselen en soms ook kleine, niet die jumbo's die smaken nergens naar. (waar heb je die trouwens gekocht in een sinaasappelkistje?)je moet ook heel goed op de verkoopdatum letten en ze een poosje in zout water zetten.
Succes ermee, ik hoor het wel weer van jou.
grts Renate::p
hns

hns zegt:
Hoi Renate
Ik heb vorige week Bretonse mosselen gekocht in zo'n sinaasappelkistje als verpakking.
Het was 2,5 kg, ik heb er welgeteld 5 mosselen in aangetroffen, de rest was dunne laagjes 'vlees'tegen de binnenkant vd schelp.
Volgend seizoen maar weer. grts Hans:):)
rangvi

rangvi zegt:
Hallo Renate,
Ik ben een Nederlandse die al 31 jaar in Bretagne woont, wij maken de mosselen inderdaad zo, daarna de jus lekker soppen met stokbrood (is niet erg beleefd, maar o zo lekker) let er wel op kleine mosselen te nemen en niet van die hele grote, de kleine hebben meer smaak ! Groetjes uit Brest ;)
renatehogeweg

renatehogeweg zegt:
Ja, dit is inderdaad zeer eenvoudig, ik bedoel stomen noch stoven, gewoon aan de kook laten komen en zachtjes laten koken totdat de schelpen opengaan, tussendoor eventueel een keertje omschudden. Dropwater bij de mosselen, ook een leuk idee, je kunt eindeloos varieeren en een eigen smaak toevoegen.
grts van Renate;)
hns

hns zegt:
Hoi ik hou zelf veel van een eenvoudige bereiding, zoals mosselen, met Chardonnay, wat DROPwater, wortel, bleekselderij en peterselie, aan de kook en klaar is kees. Er zijn zoveel ingewikkelder recepten, daarom vind ik je voorstel om mosselen in eigen vocht te stomen leuk en ga ook eens je bretonse gerecht maken.
Trouwens bedoel je STOMEN of STOVEN.
Dank Hans de Vos:):):)