Voor op vis en visgerechten, vlees gerechten, op gevogelte (kip) gerechten, op toastjes, enz.
NOTABENE: De rouille in Zuid Frankrijk wijkt niet zo veel af van de aioli:
In de rouille (Nice) gaat meer cayenne en nog eens 1 theelepel saffraan.
In die van Marseille gaan lomboks en naast de eidooier als dikmaker een hoeveelheid broodkruim.
									
Recept
« Terug naar recepten
					
						Aioli / Lemon Aioli
						PT20M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Aioli / Lemon Aioli
De "Zuid Franse" knoflook saus -Aioli-  is een knoflook saus,welke oorspronkelijk uit de Spaanse Provincie Catalonia komt.Later wordt deze saus ook geliefd in Zuid Frankrijk.
Er zijn vele recepten in omloop voor de "echte" aioli.Hier zijn een paar variaties.
            
            
					
									Recept van:
									Jan A van der  Hoeden
								
																
									Bereidingstijd:
									 20 min
								
								
									Personen:
									6 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > BBQ & Grillen - Sauzen
- > Sauzen & dressings - Koud
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																				
											5
											0
											
											3
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Frankrijk
								
																								
									Keuken:
									Europese
								
																								
									Bron:
									Locale Provinciaalse Restaurateurs cq Resto uit Valencia
								
																								
									Kan worden ingevroren:
									
																					Nee
																			
								
																
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Aioli / Lemon Aioli te bereiden
1).In de vijzel de knoflook met zout tot een pasta wrijven.
2).Doe de knoflook pasta in de blenderkom met alle eidooiers en draai een homogene massa.
3).Nu de olijfolie bij draaiende motor druppelsgewijs toevoegen tot de olie "gepakt" wordt, dan mag het wat sneller worden bij gevoegd.
Dit is de echte aioli (in Spanje gaat er zelfs geen eidooier door!).
Voor extra smaak gaat er bij op deze hoeveelheden:
10 cc Dijon mosterd
10 cc wijnazijn
20 - 30 cc citroensap
evt.zeste van 1/2 - 1/1 citroen
witte peper (de zwarte maakt zwarte stippeltjes!)
****************
LEMON AIOLI
1).Doe in de mengruimte van de staafmixer,de dooier,de knoflook,de zeste,het citroensap en de mosterd.Draai daarvan een homogene lichtgele,bijna schuimende massa.
2).Met draaiende motor langzaam aan de olie er bij druppelen - gieten en ophouden,zodra er een mooie dikke saus is ontstaan
										2).Doe de knoflook pasta in de blenderkom met alle eidooiers en draai een homogene massa.
3).Nu de olijfolie bij draaiende motor druppelsgewijs toevoegen tot de olie "gepakt" wordt, dan mag het wat sneller worden bij gevoegd.
Dit is de echte aioli (in Spanje gaat er zelfs geen eidooier door!).
Voor extra smaak gaat er bij op deze hoeveelheden:
10 cc Dijon mosterd
10 cc wijnazijn
20 - 30 cc citroensap
evt.zeste van 1/2 - 1/1 citroen
witte peper (de zwarte maakt zwarte stippeltjes!)
****************
LEMON AIOLI
1).Doe in de mengruimte van de staafmixer,de dooier,de knoflook,de zeste,het citroensap en de mosterd.Draai daarvan een homogene lichtgele,bijna schuimende massa.
2).Met draaiende motor langzaam aan de olie er bij druppelen - gieten en ophouden,zodra er een mooie dikke saus is ontstaan
 
                    





 
					