KookJij

Informatie over sumak

Beschrijving van sumak

De sumak (Rhus coriaria) is een struik uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). De soort wordt ongeveer 3 meter hoog en heeft geveerde bladeren. De plant is bijna groenblijvend; in elk geval blijven enkele bladeren gedurende de wintermaanden aan de struik zitten. De sumak groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied. De bladeren zijn dik en behaard, donkergroen en getand. De bloemen zijn groenachtig en vormen rechtopstaande, lange pluimen. De sumak heeft purperbruine, behaarde vruchten, die gemalen als specerij gebruikt worden. Sumak is intens puperrood tot bijna zwart van kleur. De smaak van het poeder is citroenachtig. Geeft gerechten en sauzen een zeer typische warmrode kleur. In Libanon, Syrië en Egypte worden de verse vruchten tot een zure vloeistof gekookt die een beetje op tamarinde lijkt qua smaak. Dit wordt vooral bij vlees- en groentegerechten gebruikt. Het poeder maakt ook wel eens deel uit van dukkah en andere als dip bedoelde kruidenmengsels. Het is ook een essentieel onderdeel van za’atar.

Wist je dit over sumak

Bron: o.a. Wikipedia