KookJij

Informatie over amandel

Beschrijving van amandel

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de pit van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren.

Wist je dit over amandel

Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Zoete amandelen kunnen zo gegeten worden of worden als decoratie gebruikt. Ze worden gebruikt om amandelspijs, noga of marsepein te maken. Er kan amandelolie of amandelmelk van worden gemaakt. Die is licht verteerbaar en kan als vervanging van koemelk dienen. Zoete amandelen zijn ook de grondstof voor amandelolie. Bittere amandelen werden met name gebruikt voor het produceren van bittere amandelolie.

Smaak idee voor amandel

Amandelen bevatten ongeveer 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur en veel vitamine E. Amandelen bevatten daarnaast sporen van blauwzuur. Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van 40 tot 70 bittere amandelen zijn: opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en plotselinge dood.

Amandel