KookJij

Zuurkoolschotel met Groninger met worst (oven)

Een heerlijk zuurkoolschotel met groninger met worst (oven) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie: 690 kCal energie
29 Gram eiwit
39 Gram vet
50 Gram koolhydraten
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Ovenhits Special 2007
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zuurkoolschotel met Groninger met worst (oven) te bereiden

Oven 200°C (elektrisch) - 175 à 180°C (hete luchtoven) gasoven stand 3.
De aardappels schillen en in grove stukken snijden. Kook ze met wat water en zout. Giet ze af en pureer ze samen met de melk en 1 el boter. Voeg naar smaak zout-peper-nootmuskaat toe. Zet de pan met de puree even weg tot gebruik.
De uien pellen en snipperen, de appels schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. Besprenkel de partjes appel met citroensap.
De worsten in schijfjes snijden en in 1 el boter in een grote pan 3 à 5 minuten bakken. Haal ze dan uit de pan en leg ze opzij .
Doe nog 1 el boter in dezelfde pan en fruit hierin de uitjes tot ze wat zachter zijn. Bak dan de appelpartjes kort mee.
Voeg dan de zuurkool toe met 200 ml kokend water en breng weer aan de kook. Voeg dan het laurierblaadje + de jeneverbessen + de suiker toe, het vuur lager draaien en het geheel ± 20 minuten afgedekt laten pruttelen. Daarna indien nodig op smaak brengen met zout en peper.
Als er teveel vocht bij de appel/zuurkool is, deze afgieten en de appel/zuurkool met aanhangend vocht over de bodem van de ovenschaal verdelen.
Nu de stukken worst over de zuurkool verdelen en de worstjes bedekken met de aardappelpuree.
Het geheel bestrooien met paneermeel en een vlokje boter hier en daar.
De schotel voor 25 minuten in de oven schuiven of tot de paneerlaag wat gekleurd is.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

De hoeveelheid melk voor de puree kun je zelf bepalen, ik hou meer van een stevige puree en neem dan meestal wat minder melk.
Ik maak dit lang van tevoren. Je kunt dan alles opruimen en de schotel gaat de oven in ± 30 a 40 minuten vóór je gaat eten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

geabruining

geabruining zegt:
In de kanaalstreek (Onstwedde/Vlagtwedde/Stadskanaal) kun je bij een "echte slager" de meest lekkere worsten kopen. Probeer ook dan es de Groninger leverworst (ook met kruidnagel natuurlijk).
fabita

fabita zegt:
Ik zal de echte kopen als ik daar op vakantie ben.We trekken graag door NL met de caravan om overal te fietsen.:p
gea

gea zegt:
Nee, ik heb tot m'n achttiende in de provincie Groningen gewoond. Ik bestel altijd bij familie de echt echte Groninger worsten; deze worden dan meegenomen op familiedagen en bijeenkomsten.
De worsten die je in de supermarkt kan kopen zijn een redelijk alternatief (als je de echte toch niet kunt krijgen)
fabita

fabita zegt:
Ja, eigenlijk moet je direct opschrijven hoe je het gedaan hebt. Ik vergeet het ook wel.Bij kleine gerechtjes zoals amuses en zo weet ik het nog wel, maak gauw een foto en stuur het naar Kookjij.Je woont dus niet meer in Groningen?Maar de worstjes zijn lekker en pittig, dat mag ik wel.:o
gea

gea zegt:
Mijn restjesmaaltijden zijn soms zóóóó lekker, dat ik het jammer vind dat ik niet meer weet wat ik allemaal over had:( Maar die worst (ik kom oorspronkelijk uit Groningen)is ook voor vrienden een toppertje:)
fabita

fabita zegt:
Ja Gea, met kruidnagel hoor. Goede tip van jou, zal ik opvolgen. Ik heb heel vaak onverwacht bezoek.En de gewoonte bij ons is dat je altijd meer moet koken dan je nodig hebt zodat ook meer mensen kunnen eten als ze zomaar aankomen.Soms best moeilijk hoor.Ik heb ook altijd eten over en doe dan restjesdag, heel leuk, lekker en creatief.Gr.:p:)
gea

gea zegt:
Jummie...alweer een lekker zuurkoolgerecht. Je hebt toch wel Groninger metworstjes MET kruidnagel genomen he?
Weet je dat deze worstjes ook heel erg lekker zijn als borrelhapje? Ik kook ze eerst altijd bijna een uur (!!!) Ik prik er in om het vet er uit te laten lopen en laat ze dan afkoelen. Heerlijk; ook erg goed in te vriezen. Ik heb er altijd een paar kant en klaar in de vriezer: erg handig bij onverwacht bezoek!:p