KookJij

Twee-appelen-pastei

Een heerlijk twee-appelen-pastei recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Taarten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: Nigella Lawson – “Hoe wordt ik een goddelijke huisvrouw, de kunst van lekker eten uit de oven"
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Twee-appelen-pastei te bereiden

1. Maak het deeg in een foodprocessor: druk op de pulse-knop tot boter, plantaardig bakvet en bloem een mengsel vormen dat op broodkruim lijkt. Laat het mengsel in de kom zitten, zet de rasp in de machine en meng de kaas erdoor. Zet het gewone blad weer in de machine en meng ei en ijswater en zout door het mengsel tot je een deeg krijgt. Haal het deeg uit de kom en vorm er snel twee schijven van, de een iets groter dan de ander. Wikkel ze in plasticfolie en leg ze minstens 20 minuten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6), en schuif er direct een bakplaat in. Snijd de Bramley’s in stukjes en bak die in de helft van de boter tot ze zacht worden en hun vorm beginnen te verliezen. Doe erde kruidnagel en nootmuskaat bij. Kieper het appelige moesje in de foodprocessor en pureer het. Doe dat met de pulse-knop zodat het niet helemaal op babyvoer gaat lijken. Doe er ongeveer ¾ van het losgeklopte ei en alle suiker bij en druk nog eens op de pulse-knop. Bak de partjes Cox in de rest van de boter en dek ze af om ze sneller gaar te laten worden. Bak ze ongeveer 10 minuten: ze moeten zacht zijn, maar nog steeds vorm hebben.
3. Rol de grootste schijf deeg uit en bekleed de springvorm ermee. Laat het deeg over de rand heen hangen. Giet er het gepureerde mengsel in en duw dan de stukjes Cox in de puree, zodat ze allemaal een laagje over zich heen krijgen. Rol de kleinste schijf deeg uit om als deksel te dienen. Leg de lap over de pastei en rol de overhangende randen naar binnen, terwijl je ze al plooiend op elkaar knijpt. Snijd desgewenst een paar versieringen van restjes deeg, plak die met water op het deksel en kwast de hele zaak in met het overgebleven losgeklopte ei. Bak de pastei 15 minuten, tenper de oven dan tot 180 °C (gasovenstand 4) en laat de pastei nog 30 minuten bakken. Bestrooi hem met fijne kristalsuiker wanner je hem uit de oven hebt gehaald.
4. Laat de pastei even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt (hij is trouwens beter te snijden als hij niet gloeiend heet is). En ook al smaakt dit als het soort pastei dat koud gegeten moet worden, laat hem niet lang aan zijn lot over, anders begint het prachtige gebak soppig en slap te worden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst