KookJij

Tamme Gans

Tamme Gans met appel en gedroogd fruit, een mooi en lekker gerecht om de show te stelen tijdens het kerstdiner.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Liever Lokaal
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tamme Gans te bereiden

  1. Verhit de oven tot 220 C. Was en droog de gans en wrijf de binnenkant in met zout. Laat de rozijnen wellen in de calvados.
  2. Meng de stukjes vijg en appel, de uitgebakken spekreepjes en de uien met het brood en de majoraan.Bak dit alles in een grote pan kort aan in wat boter. Vul de gans met dit mengsel en naai de buikholte dicht met keukentouw.
  3. Zet een braadslee onder in de oven en giet er circa ¾ liter water in. Leg de gans in een grote met boter ingevette ovenschaal en zet deze op een rooster boven de braadslee. Braad de gans 2 ½ tot 3 uur en bedruip hem af en toe met het uitgelopen vet. Prik na 1 ½ uur een paar keer met een spies in de huid onder de poten, zodat het vet eruit loopt.
  4. Roer in een kommetje water met wat zout door elkaar. Haal de gans 10 minuten voordat hij klaar is even uit de ovenschaal en schep de meeste jus in een steelpan. Leg de gans weer terug in de schaal, smeer hem in met het zoute water  en zet hem terug in de oven; schakel deze naar 250 C. Door deze behandeling krijgt de vogel een lekker krokante korst.
  5. Ontvet intussen de jus door er een velletje keukenpapier op te leggen. Het vet van de jus trekt dan in het papier. Meng 2 eetlepels water, de room, bouillon, zout en peper door de jus en laat hem 10 minuten inkoken.
  6. Haal de gans weer uit de oven, verwijder de touwtjes. Leg hem op een grote schaal en garneer met de vijgen en de gekonfijte vruchtjes. Serveer de gans met de roomsaus.

Mijn kookverhaal (Nadine )

Een heerlijk hoofdgerecht Tamme Gans met appel en gedroogd fruit, een mooi gerecht voor tijdens het kerstdiner. Dit gerecht komt uit het boek Liever Lokaal, een boek wat meegaat met de seizoenen en streeft naar het koken met zoveel mogelijk producten uit de omgeving.

Liever Lokaal
Annette van Ruitenburg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn & Ruth de Ruwe
Verschijningsdatum: augustus 2014
Prijs: € 34,95
ISBN: 9789059564893
Uitgever: Fontaine Uitgevers

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst