KookJij

Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

De rode spitskool is, hoe kan het ook anders, een kruising tussen een gewone spitskool en een rode kool. De kleur heeft hij natuurlijk van een rode kool maar de zachte smaak komt van een spitskool. Toen ik deze in de winkel zag liggen vond ik het leuk om er ook eens een keer iets mee te maken. Het grappige van deze rode spitskool is dat wanneer je het aan het eten bent je toch verrast wordt door de zachte smaak van de spitskool terwijl de kleur je iets anders doet vermoeden. Ik heb de schotel zo samengesteld dat je niet alleen deze rode spitskool maar ook gewone spitskool of rode kool kunt gebruiken. Een universeel recept dus.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver te bereiden

  1. Snij de kool zo dun mogelijk, snij de uien in kleine blokjes en de appels in grotere blokjes, schil de aardappelen en kook ze gaar, maak de sneetjes witbrood tot broodkruim, gebruik eventueel een blender.
  2. Verhit de braadboter in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui.
  3. Voeg het gehakt toe en bak het rul, verkruimel de bouillonblokjes en doe deze bij het gehakt.
  4. Doe de kool erbij en wok het geheel ongeveer 10 minuten.
  5. Bak intussen de appelblokjes met de suiker en kaneel.
  6. Voeg de appelblokjes en de studentenhaver toe aan het gehakt/kool mengsel.
  7. Maak intussen puree van de aardappelen en voeg er crème fraiche, en peper en zout aan toe (eventueel ook een beetje nootmuskaat)
  8. Vul dan een ovenschaal eerst met gewokte mengsel, doe er de puree overheen, en als laatste een mengsel van kaas, broodkruim met peper en zout naar smaak, sprenkel er nog een beetje olijfolie overheen.
  9. Zet deze schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Wilmie Willemse

Wilmie Willemse zegt:
Hoi Monique, ik kwam de rode spitskool ook maar toevallig een keertje tegen want je ziet ze niet zo vaak. Je kunt eventueel ook gewone spitskool of rode kool gebruiken in dit recept. En inderdaad met dit weer maar liever geen ovenschotel, blijven er nog genoeg dagen in het jaar over dat dit wel lekker is.
Groetjes van Wilmie.
Monique Kerkhoven

Monique Kerkhoven zegt:
Lijkt me erg lekker willemijn maar ken geen rode spitskool,
Denk recept als het kouder is ,groetjes monique
Wilmie Willemse

Wilmie Willemse zegt:
Hoi Corriet, sorry voor de late reactie. Dankzij jouw scherpe blik klopt het recept nu weer helemaal want ik heb het inmiddels aangepast.
Bedankt voor je reactie, ik hoop dat het nu wel duidelijk is.
Groetjes van Wilmie.
Corriet

Corriet zegt:
Waar gebruik je de bouillonblokjes???