KookJij

Kostelijk vanilleijs

Een heerlijk kostelijk vanilleijs recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4-6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - ijs
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Verleidelijk ijs (Liz Franklin)
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kostelijk vanilleijs te bereiden

1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mesje. Doe de stokjes in een steelpan en de zaadjes in een kom.
2. Schenk de melk en de room in de steelpan en verwarm net tot het kookpunt. Haal de pan van de warmtebron en zet deze tenminste 30 minuten weg om te laten trekken.
3. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop deze bleek en romig. Plaats het roommengsel vervolgens op de warmtebron en breng het weer aan de kook. Schenk de hete vloeistof over de eiermassa en klop het geheel tot een gladde vla, schenk dan terug in de pan. Zet de warmtebron laag en laat de vla zachtjes doorkoken. Roer voortdurend met een houten lepel, tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat de massa niet te warm wordt en gaat klonteren.
4. Laat de vla volledig afkoelen. De vla nog lekkerder als je deze een aantal uren laat staan. Doe de massa vervolgens over in een ijsmachine en roer door tot het ijs bevroren is. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en plaats deze in de vriezer tot het moment van serveren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

N. van Dijke

N. van Dijke zegt:
Dank u voor het recept.
Mijn tip hierbij; niet vla laten doorkoken, maar onder de kook houden.
Anders krijgt men 'roerei'....