KookJij

Kalkoenvulling

Kerstkalkoen vulling van Oma.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Gerechten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kalkoenvulling te bereiden

  1. Kook de parelgort en bak de spek uit. Zet de oven tijdig aan en bewaar de kalkoen in de koelkast.
    Week het brood in de melk in de schaal.
    Verwarm 30 g boter in de pan en roerbak hierin de uien.
    Voeg het spek en de tijm toe.
    Evenals de gehakte organen van de kalkoen met de kippenlever.
    Roerbak dit ca. 3 minuten.
    Snijd in die tijd de appelen in stukjes.
    Voeg ze met de kastanjes en rozijnen en cognac toe aan de pan en meng dit.
    Klop de losgeklopte eieren met de cognac er door heen.
    Voeg ook het geweekte brood toe en meng dit goed.
    Neem de kalkoen uit de koelkast.
    Kruid de binnenzijde met zout en peper.
    Vul de kalkoen helemaal op met het mengsel.
    Gebruik keukentouw om de opening dicht te steken.
    Bestrooi ook de buitenzijde met zout en peper.
    Leg de kalkoen in de slede en voeg de overige boter toe.
    Zet dit iets onder het midden in de warme oven.
    Reken 150 minuten, keer regelmatig en bedruip zo nu en dan.
    Voeg ev. scheutje droge witte wijn of water toe.
    Check de gaarheid - prik erin - helder sap=gaar.
    Laat de kalkoen altijd even rusten alvorens aan te snijden.
    Verpak die in aluminiumfolie in de slede.
    Giet het braadvocht voorzichtig terug in de braadpan.
    Zeef het eventueel en laat dit even binden of inkoken.
    Voeg er dan de stukjes boter aan toe en blijf roeren.

Mijn kookverhaal (marc opgenhaeffen)

Van Oma

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
Dit jaar word het niets meer. Met de kerst heb ik voor beide dagen al een ander menu. Maar ik vind wel een geschikte gelegenheid :-) Dit recept lijkt me echt een uitdaging! Verkoopt een poelier het hele jaar kalkoenen?