KookJij

Kalakukko

Een heerlijk kalakukko recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 460 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: finlandsite
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kalakukko te bereiden

Maak de vis schoon. Verwijder de vinnen, grote schubben en ingewanden. De kop hoeft niet verwijderd te worden als iemand het wil eten.
Meng de bloemsoorten en het zout. Meng het gist met het water. Als de gist volledig is opgelost, maak een dikke deeg door de bloem in het water te gieten en goed te mengen. De verhouding bloem en water hangt af van de bloem. Deze verhouding van 1:2 werkt goed in Finland met fins bloem. Als het bloem meer gluten bevat, is het raadzaam minder water te gebruiken.

Hou 4 theelepels deeg over om later te gebruiken. Rol de rest van het deeg uit tot een rond vlak van ongeveer 2 cm dik.

Bedek het middelste gedeelte van het deeg met de helft van het vlees. Doe de vis erboven op, voeg de allspice toe en desgewenst zout. Doe de rest van het vlees erbij. Pak de uiteinden van het deeg, en plak die met water aan elkaar. Leg de kalakukko omgekeerd (met de naad naar beneden) op bakpapier, en laat het een half uur op kamertemperatuur staan.

Verwarm de oven voor op 250°C. De kalakukko moet lang genoeg in de oven om het deeg bruin te laten worden, en het af te laten sluiten. Zet de oven lager tot ongeveer 125°C, en laat het 4 tot 7 uur bakken, afhankelijk van de maat van de vis. Net na het verlagen van de temperatuur wat gesmolten boter over het deeg strijken. Als het deeg gaat lekken, vul de gaten op met het achtergehouden deeg. Serveer warm of koud.
Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst