KookJij

Griekse feta uit de oven (mezedes)

Een heerlijk griekse feta uit de oven (mezedes) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4-6 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Afroditi, Maria, Evstathia
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Griekse feta uit de oven (mezedes) te bereiden

Was en snijd de paprika. Snijd door in de lengte, telkens bij een inkeping. Ontdoe de stukken van zaden en vliezen. Schil de stukken paprika met een dunschiller. Snijd in grove stukken. Ontpel (of schil ze ook met een dunschiller) de tomaten, snijd ze eveneens in blokjes. Snijd de sjalot in grove stukken en de feta in blokjes.
Verwarm de oven voor op 170°C. Doe alle blokjes samen in het ovenpotje (met deksel), bestrooi met peper, zout en oregano. Plaats het potje in de oven en laat gedurende anderhalfuur stoven onder deksel (dag -2)

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.

Op het menu stond:
auberginesalade, tzatziki, feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, gebakken courgetteschijfjes met kaas, sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en fylorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.

In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3).

Het was eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (fillo-rolletjes gevuld met gehakt).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

apu

apu zegt:
Oeh, goed plan, ik vond hem zo al heerlijk maar volgende keer doe ik er eens geitenkaas bij, klinkt goed! Thanx!:);):p
willydelcart

willydelcart zegt:
Intussen na weer een maand in GR wat bijgeleerd:
Het gerecht wordt nog lekkerder als je er een beetje geitenkaas of een beetje blauwe kaas aan toevoegt.
apu

apu zegt:
Heb 'm bij m'n favouriten gezet, lijkt me heel lekker:)