KookJij

Gehaktbrood met rode wijn en ontbijtspek

Een heerlijk gehaktbrood met rode wijn en ontbijtspek recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Amerika
Keuken: Amerikaanse
Bron: variatie op Meat Loafrecept uit : Eat Well.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gehaktbrood met rode wijn en ontbijtspek te bereiden

Oven op 175-180 gr C.
Bakpapier op bakplaat leggen en het papier inspuiten met kookspray. Even wegzetten.
Het brood (zie opm) in stukken scheuren en die in de blender doen. Als je een pulseknop hebt 9 a 10x even indrukken zodat je kleine korreltjes krijgt.
De broodkorreltjes over het bakpapier verdelen en in de oven schuiven voor ong. 8 minuten. De bakplaat daarna eruit halen en wegzetten tot gebruik, maar de oven niet uitzetten.
Ondertussen de koekenpan inspuiten met een heel klein beetje kookspray en hierin 2 minuten het ontbijtspek al roerend sauteren. Daarna de sjalot- en wortelstukjes toevoegen en 8 minuten al roerend fruiten.
Dan de tomatenpasta 1 minuut erdoor roeren.
Nu de wijn in gedeeltes erdoor. Al roerend 2 minuten op hoger vuur laten koken of tot de wijn bijna helemaal is verdampt. Van het vuur halen en iets laten afkoelen.
In de grote kom doen: het gehakt + het ontbijtspek-wijnmengsel + melk + het losgeklopt ei + zout en peper + de broodkruimels.
Alles zeer goed vermengen.
De vorm inspuiten met kookspray en hierin het gehakt goed verdelen, maar niet echt indrukken. De bovenkant glad strijken.
Het gehaktbrood in de oven schuiven. Braadtijd is ongeveer 35 a 40 minuten.
Laat het gehaktbrood buiten de oven nog 5 a 7 minuten rusten vóórdat je het in plakken snijdt. (zie kookverhaal)

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Hierbij hoort een roomsaus van kastanjechampignons.
Zie hiervoor het recept : Roomsaus van kastanjechampignons.
Dit recept is mijn variatie op een gehaktbrood uit een Amerikaans tijdschrift.
Mijn cakevorm: 25 x 9,5 cm.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

flavia

flavia zegt:
Bedankt voor je reactie, Heinz. Fijn dat het gesmaakt heeft. Eigenlijk moest het met pancetta gemaakt worden, maar daar ik die niet in huis had, heb ik het met ontbijtspek bereid. Je kunt er dus alle kanten mee uit en ook andere groente nemen.:p
Horridoheinz

Horridoheinz zegt:
Was heerlijk , bij gebrek aan ontb. spek chorizo gebruikt, champ.saus past er idd uitstekend bij .... Gr. Heinz
Anna

Anna zegt:
:p:p:p Leuk, leuk!:D:D
flavia

flavia zegt:
O, nu snap ik dat van tante. Ik had eerst je reactie bij de aubergine burgers gelezen. Zal proberen de vegetarische variant volgende week te maken. Jij ook een fijn weekend:D:p
Anna

Anna zegt:
Oh, dat is leuk! Mijn tantelief is vegetarisch, daar zal ze blij mee zijn;););) Fijn weekend!:D:D
flavia

flavia zegt:
Ja, we eten vaak meatloaf, ik heb er verschillende recepten van. Deze vonden we lekker. Het sausje hoort er wel bij, vind ik.
Ook door de geroosterde broodkruimels was het wat "lichter". Hoop dat jullie het lekker vinden.
Ik heb ook een recept van vegetarische meatloaf, maar nog geen foto van. Gr.:)
Anna

Anna zegt:
Komt dit nu even goed uit, zeg! Manlief roept al een paar weken dat hij meatloaf wil gaan maken!:D:D Heerlijk met jouw sausje! Alvast een fijn weekend!:D