KookJij

Informatie over paprikapoeder

Beschrijving van paprikapoeder

Er zijn twee soorten paprikapoeder: de milde soort – met een zoetige smaak. Dit is meestal het gewone paprikapoeder dat verkocht wordt in supermarkten. de pikante soort – is pittig van smaak net als Cayennepeper, alleen milder. Dit is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd. Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.

Wist je dit over paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen paprika’s waarvan de pitten verwijderd zijn. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat. Deze soort is familie van de Spaanse peper maar milder van smaak. Hoe lichter de paprikas van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt.

Smaak idee voor paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel warme als koude gerechten, en ook voor decoratieve doeleinden. Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten. Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals Chilipoeder, cajun kruiden, en Mexicaanse kruiden. Voor decoratieve doeleinden wordt het poeder gebruikt op bijvoorbeeld gevulde eieren en slaatjes.

Paprikapoeder