KookJij

Zeker even lezen

Datum: 17 augustus 2013 Categorie: Oproepjes, Nieuws, Eten en Drinken Reacties: 1

Pas op met zelfgeplukt fruit in Nederlands-Limburg en Ardennen



Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt aan om in Nederlands-Limburg liever geen bramen, frambozen of bosbessen te plukken en groente en fruit uit eigen tuin eerst grondig te wassen én te koken. Ze kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm. Een recente studie heeft aangetoond dat de helft van de vossen in Limburg besmet zijn met deze parasiet. De eitjes kunnen via de uitwerpselen die op fruit en groente terecht komen, overgedragen worden op de mens. Ook in de Belgische Ardennen zou een derde tot de helft van de vossen besmet zijn. In Vlaanderen zou slechts 1 % van de vossen besmet zijn met de vossenlintworm.

Risico voor de mens?

Mensen kunnen besmet raken door het eten van wilde bosvruchten, paddenstoelen of fruit dat op de grond is gevallen waar vossenlintwormeitjes op terecht zijn gekomen. Ook (in)direct contact met vossen vormt een besmettingsrisico. ?Honden en katten kunnen evenals vossen besmet raken doordat zij besmette knaagdieren eten. Via likken kan de hond eitjes in de vacht verspreiden en door contact met de vacht kunnen mensen besmet raken. Bij katten is dit risico minder groot omdat zij veel minder eitjes uitscheiden nadat zij besmet zijn.
De kans dat mensen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm en dan ziek worden is zeer klein, maar de ziekte is ernstig. In de lever kan de larve van een lintworm uitgroeien tot een cyste. Zonder behandeling kan dit ernstige leverschade veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen

Gaat u op vakantie naar Nederlands-Limburg of de Belgische Ardennen of woont u daar? Of gaat u op vakantie naar een land met veel vossen, zoals Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa?

Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.
• Het beste is om wilde bosvruchten als bramen, frambozen en bosbessen en wilde paddenstoelen niet te plukken.
• Zorg dan dat u alle groente en fruit die de grond hebben geraakt grondig wast en kookt. Als u fruit in jam verwerkt, zijn alle eitjes dood door het koken.
• Draag in deze regio’s handschoenen bij het tuinieren
• Blijf uit de buurt van vossenholen en vossenkadavers.
• Ook honden en katten in deze streken kunnen drager zijn van de vossenlintworm. Was daarom altijd uw handen nadat u dieren hebt aangeraakt.

 

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

lene

lene zegt:
Eerst en vooral: hartelijk dank voor Uw informatie ! We zullen zeker opletten na dit nieuws, want achter ons huis liggen 200m lang bessenstruiken ... Maar even iets wat me reeds lang bezig houdt.Wij wonen aan de Maaskant in Belgisch Limburg en wij zijn er voor gekent, met heel velen een eigen moestuintje of tuin te hebben waar we trots op zijn en voor eigen gebruik dient. Maar dit zal ook gelden voor onze Limburgse vrienden aan de Nederlandse zijde van de Maas, Geleen, Beek, Maastricht enz. met dezelfde liefde voor hun groententuintjes. Maar hoe zit dat nu aan beide kanten van de Maas met al die dagelijkse uitstoten van "ongekende dampen en brandbare gassen" uit de schouwen van de DSM te Geleen ??? Ons peugeootje heeft zo om de drie maanden een andere kleur, variërend van geel naar groen, blauw, wit of zwart poeder. Natuurlijk zien onze tuinmeubelen maar ook alles wat groeit en bloeit er zo uit !!! Dit kan toch niet gezond zijn !!! Hier aan de Maaskant vallen de mensen als vliegen als oorzaak van allerlei soorten kankers ... Enkele jaren kregen wij regelmatig een prachtig gekleurd info-krantje van DSM en steeds stond er opvallend in dat deze brandende schouwen en dampen die er uit komen, geen kwaad kunnen voor mens,dier en hun voeding! We krijgen nu reeds een tijdje dit bewuste krantje niet meer, de ongemakken en stank blijven en niemand die ons hiermee wil of kan helpen. Mijn grote vraag aan U is : U staat sterker dan wij aan beide zijden van de Maas, sterker! Kunt U een bodem- en luchtonderzoek forceren en de resultaten bekend maken aan Uw leden van kookjij.nl? Eten wij hier nog wel gezond uit onze tuintjes??? Het zou geruststellend zijn, mocht er iemand de macht hebben, een onderzoek te forceren, want wij, doodgewone, alledaagse mensjes, staan nergens en stellen ons echt vragen aangaande DSM en dit reeds vele jaren ! Alvast bedankt voor Uw welwillendheid voor het lezen van mijn lange reactie, maar ik weet echt niet meer waar ik naartoe kan met deze vraag die ons allen door het hoofd spookt! En ondertussen laat ik mijn potten en pannen vrolijk swingen en sudderen met recepten uit Uw onuitputtelijke lijsten, waarvoor dank aan allen, zonder uitzondering, die trouw en regelmatig nieuwe recepten plaatsen ! Bij deze wens ik U en Uw Team nog een fijne zondag-avond en een héérlijk geurende week, vergezeld met de smaakvolste gerechten ! Met vriendelijke groten, Lene

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten