KookJij

Snijden van vlees en groenten

Datum: 25 februari 2013 Categorie: Kooktechnieken, Tips, Wist je dat?, Oproepjes, Vraagbaak Reacties: 7

Ik zit nu al een tijdje bij een kookclub in Assen. Nu verbaas ik mij regelmatig over de manieren hoe mensen hun ingredienten snijden. Je ziet mensen die het goed kunnen en mensen die eigenlijk met gevaar voor eigen handen bezig zijn.

Zo doende ben ik eens gaan zoeken op het internet en zag dat er tal van leuke en informatieve filmpjes op YouTube staan hoe je nou goed en veilig kunt snijden. Zelf snij ik mijn ingredienten op de manier als in onderstaand filmpje. Tevens ben ik benieuwd naar hoe jullie nou je ingredienten snijden en of je nog tips hebt voor de mensen die er wat minder mee hebben.

http://www.youtube.com/watch?v=MVLMbPyqSWw

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Liske

Liske zegt:
Hallo,
Het goed snijden van voedsel heeft een lange oefentijd nodig, en sommige mensen zijn daarin sneller dan anderen. De filmpjes bekijken alleen is niet genoeg. Ook bij masterchef of andere kookprogramma's zie je de meest ervaren koks nog wel eens met een snee in de vinger. Ikzelf ben ook door schade en schande wijs geworden, en wie vaak en graag kookt zal het uiteindelijk wel leren. Soms zie ik koks moeilijk doen met een veel te groot mes, ik gebruik nog steeds vaak een aardappelmesje voor het snijden van bijv. champignons en andere kleinheden, omdat ik dat veel makkelijker vind met een kleiner mesje. Mijn koksmes kan ik echter niet missen, het was een duur mes maar dan heb je ook iets wat levenslang meegaat!
gea

gea zegt:
Snijden???
Eigenlijk kan en doe ik alles met m'n 40 jaar oude koksmes van Herder. Ik slijp hem zo nu en dan aan het andere Herdersmes (van mijn ouders geweest: is ruim 70 jaar oud).
Ik vind dit de meest beste messen die er bestaan.
Harry

Harry zegt:
Ik weet dat het kijken van filmpjes alleen niet genoeg is, het is inderdaad een kwestie van doen en leren. Het snijden gaat mij wel aardig goed af, maar ik kom er ook niet altijd ongeschonden af. Zo nu en dan snijd ik ook wel es in mijn vinger(s).

Om even in te haken op het gebruik van kleine messen, zelf snijd ik champignons met een koksmes, gewoon omdat ik dat fijner vindt dan met een schilmesje. Zo kan ik dus een koksmes ook niet missen.
hennie

hennie zegt:
Hallo,

ik snij heel veel, vooral groente met een tomatenmesje, gewoon van de xenos.
Spotgoedkoop en vlijmscherp, voor het vlees heb ik een goed vleesmes aangeschaft.
chris5

chris5 zegt:
Er is een groot verschil tussen koks en thuiskoks. Een kok moet in een korte tijd veel gerechten maken. (bonnetjes trekken) Thuis heb je alle tijd en snij je op jouw manier. JE BENT GEEN KOK, EN HEBT GEEN HAAST!
Rene Djuricek

Rene Djuricek zegt:
Zoals hieronder al vermeld, oefening baart kunst. Messen zijn een gereedschap en hoe meer je deze gebruikt hoe makkelijker je ermee om gaat. Zorg er wel voor dat je tenminste 1 goed mes hebt dat echt scherp is. Dit hoeft niet duur te zijn want bijvoorbeeld het molen mesje van Herder (ook bekend als oma's mesjes) kun je bij de meeste kookwinkel halen voor een tientje. Dit is een klein mesje dat veel langer scherp blijft dan normale messen.

En het verschil tussen koks en hobbykok?
Natuurlijk moet je als prof. kok veel gerechten maken in een korte tijd. Maar ook voor thuiskoks is het goed leren snijden een must. De tijd die je overhoudt bij de voorbereiding kun je gebruiken om nog meer aandacht te geven aan je gerecht of je gezin/gasten :)
Tineddy

Tineddy zegt:
In Kortrijk is er een messenwinkel (Couteaux & Co) waar geregeld workshops worden gegeven voor de juiste snijtechnieken, lijkt me heel interessant om eens te doen!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten