KookJij

Messenslijper

Datum: 11 oktober 2011 Categorie: Column, Oproepjes, Eten en Drinken Reacties: 13

Wie heeft er toevallig een goede elektrische messenslijper die in de kast of op zolder staat en hem graag voor een leuk prijsje wil overdoen?


Groetjes,


Anna.


By: Anna

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

anna

anna zegt:
Dank voor je reactie, Peter. De waterstenen zijn inderdaad een prima methode, vergt wel enige deskundigheid.
De slijper heb ik inmiddels aangeschaft en voldoet heel goed. Mijn vrienden en familie zijn er ook heel blij mee:-)
Zo te lezen heb je behoorlijk wat verstand van gereedschap in de keuken, altijd fijn om advies te krijgen van een kenner.
Durf nu ook het mes aan te schaffen van Robert, heb mijn oog laten vallen op het koksmes(je) met lemmet van 10 cm.
Groetjes,
Anna
KookJij
peterh

peterh zegt:
Die "deskundigheid" valt wel mee. De truc is om een paar ouwe messen, waarvan je normaliter afstand zou doen, nog even aan te houden om je slijptechniek, eeh, "aan te scherpen" of "bij te slijpen". Ha, ha, wat een leuk woordgrapje, peter.

Er zijn op het grote boze internet duizenden videos te vinden over hoe te slijpen. De duidelijkste die ik gevonden heb staan op www.knivesandtools.nl.

Als ik één kwaliteitsmes aan zou moeten schaffen, zou dat toch echt een gewoon koksmes (ca. 20 cm) zijn. Dat is bij mij het meestgebruikte mes. Ik heb een redelijk complete set (5 messen), maar zou in beginsel toe kunnen met drie stuks : een koksmes, een broodmes en een schilmesje. Het vleesmes is luxe, en het kleine koksmesje (13 cm) is iets wat ik zo af en toe pak als ik nog even iets kleins wil bijsnijden, maar nodig is het niet.
10 centimeter zou ik, voor algemeen gebruik, echt te kort vinden.

Als je voor die Herder gaat, doe jezelf dan een lol en neem er een aanzetstaal bij, dat is het behoud van de scherpte van je mes. Met regelmaat even aanzetten en je hoeft het mes veel minder vaak te slijpen.

Een keramische slijpstaaf is ook een idee, maar voor de Herder-messen niet nodig. De keramische slijpstaven zijn meer bedoeld voor de Japanse messen, die een hogere hardheid hebben. Nadeel van een keramische slijpstaaf is ook dat ze, als je ze laat vallen, gegarandeerd breken (vraag me niet hoe ik dat weet; ik ben intussen aan mijn derde toe).

Als je je oog hebt laten vallen op dat kleine mes omdat je een Wüsthof of Zwilling full-size-mes te zwaar vindt (de Duitse messen zijn nogal aan de zware kant naar mijn smaak), dan zal je merken dat dat met de Herder-messen wel meevalt.
Ook de Japanse messen zijn over het algemeen wat lichter dan de Duitse. Ik gebruik zelf Eden-messen van VG-10-staal, die ik een stuk hanteerbaarder vind dan de Wüsthofs, en bovendien nog eens een stuk betaalbaarder ook (40 euro voor een 20 cm-koksmes vind ik nog alleszins te doen).
anna

anna zegt:
Dank Peter, voor al je adviezen.
In plaats zo'n duur mes van Herder aan te schaffen, ga ik het mes van Eden (13 cm) maar eens proberen. Lijkt me ook een best mes, voor heel wat minder;-)
Je hoort van mijn bevindingen!

Groetjes,
Anna.
KookJij.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten