KookJij

Geluk

Datum: 11 augustus 2017 Categorie: Column Reacties: 3

Ze fietst op slentertempo door het centrum dat op een horecamedewerker na die de kots van de tegels spuit, nog maagdelijk leeg toont. Ze draagt een groene jas die ooit triomfantelijk in de mode moet zijn geweest, haar lokken springen over de kraag en ze laveert voorzichtig over de stoep tussen achteloos achtergelaten fietsen en omgeschopte terrasstoelen. Bij een afvalbak houdt ze stil, buigt zich voorover en ziet met een geroutineerde blik dat er niets van haar gading is. Ze negeert een man met hond die voorbijloopt en doet alsof hij niets ziet. Ze steekt de smalle straat over naar de andere kant waar een bankje staat. Er is ook een enorme reclamezuil waar een uitbundig lachende jongedame laat zien hoe gelukkig je wordt als je maar hetzelfde drinkt als zij. Ook die afvalbak toont zwijgend hoe leeg hij is. Ze wurmt haar fiets tussen bankje en geparkeerde scooters door weer de straat op. Net als haar benen traag de trappers in beweging brengen ziet ze verderop iets liggen, een anachronisme in het straatbeeld: een pakje brood in plastic. Ze fietst er naar toe, stapt af, raapt het op, scheurt het plastic open en haalt er een boterham uit. Ze neemt een hap, stopt het pakje in haar jaszak en stapt weer op. Je moet in deze wereld, op deze vroege ochtend wel een béétje geluk hebben.

 

Cor Snijders

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Beertje

Beertje zegt:
Ik begrijp dat het niet de bedoeling van de schrijfster was om een leuk Item neer te zetten, want het is toch diep treurig wat daar verteld word
Ik woon en leef in Amsterdam en het gegeven is mij niet vreemd, alleen aan zulke eenzame mensen iets aanbieden word je meestal niet in dank afgenomen.
Hoe vaak ik niet afgesnauwd werd als zijnde een Viezerik of huwelijks breker en meer woorden die ik hier niet wil zetten.
Ik ben 78 jaar en Hobbykok en ik doe mijn burger zin op een andere manier goed tonen, in mijn omgeving wonen een paar mensen, alleen staande of man en Vrouw en ik voorzie die met regelmaat met een zak soep uit mijn vriezer
dus een zelfgemaakte soep die wij ook eten en ook als ik nasi maak met kip
en ham dan maak ik een pan voor 6 tot 8 personen en wij zijn maar getweeën
dus wat over is gaat naar een aantal lieden die er behoefte aan hebben.
beertje
cor

cor zegt:
Dag Beertje
De column was een observatie. Hoe iemand aan eten komt. Wat hier, in dit geval, diepdroevig is.
Beertje

Beertje zegt:
Hallo Cor
Ik bedoelde eigenlijk het zelfde als jij, het is diep droevig.
Maar een voorbeeld ik vis vaak aan de Amstel in het stuk bij de begraafplaats.
ik heb dan meestal mijn brood bij me en het gebeurde dat er een jonge dame
gekleed in dingen die niet bij elkaar paste, die me het brood uit de mond keek.
Toen ik haar een boterham aanbood spuugde ze naar me en schreeuwde iets als viezerik en vuile verkrachter en verdween met gezwinde pas.
Ik zie haar nog wel eens maar meestal verdwijnt ze dan snel.
Beertje

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten