KookJij

Tempura of Frituurbeslag

Dit is een meel-mengsel dat gebruikt wordt om groentes, vlees, vis, garnalen, inktvisringen, e.a. in te dopen avorens ze te bakken in olie op 180 graden Celsius.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Sauzen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tempura of Frituurbeslag te bereiden

  1. Zet een pan klaar met frituurolie en een verwarmings apparaat (gasbrander, inductieplaatje, elektrisch verwarmingsapparaatje, etc. op een plek die brandveilig is (Het is nl. niet de bedoeling om huis en haard op te stoken!!!). Bij mij thuis is dat BUITEN. Dat heeft tevens tot voordeel dat niet je hele huis naar de frituur ruikt.
  2. Eidooier loskloppen met een beetje maisbier in een flinke kom.
  3. In dezelfde kom de bloem zeven.
  4. 2 eetlepels maisbier (= witbier) toevoegen en dat geheel net zo lang met de handklopper kloppen tot een glad mengsel is ontstaan.
  5. Voeg toe de melk en het water en klop weer tot alles integraal is opgenomen.
  6. Zet dit koel weg.
  7. De eiwitten met de handklopper bewerken tot een schuim is ontstaan met zachte pieken.
  8. Na een half uur het meelmengsel uit de koeling halen en de eiwitten daarin vouwen (voorzichtig, anders jaag je het schuim weer uit het mengsel)
  9. Alles klaar zetten om te frituren.
  10. De olie op temperatuur brengen (= 180 graden Celsius, niet meer, niet minder)
  11. De te frituren ingredienten zorgvuldig door het "beslag" halen en meteen in de frituurolie dumpen. Hoelang iets gefrituurd moet worden? Dat hangt af van het te frituren ingredient (bv vlees moet langer dan groente) en wordt hoofdzakelijk bepaald door ervaringen. Probeer iets eerst maar eens uit.                                                                                                                                                                           NOTA BENE : Om de temperatuur van de olie niet te veel te laten dalen, niet te veel ineens frituren.                                  
  12. Laat de gefrituurde ingredienten fatsoenlijk uitdruipen in verkreukeld keukenpapier.                                    
  13. Het frituurbeslag dient zo koel mogelijk te blijven.                                                                        Hoe minder gluten er zit in de gebruike bloem-soort, des te beter de resultaten. 
  14. Ja, bij ons duurt het minstens 60 minuten, inclusief alle voorzorgsmaatregels om een gefrituurd product in de handen te krijgen. 
*********
FRITUUR BESLAG II
1).Meng eerst alle droge ingredieneten  en klop daardoor de vloeibare ingredienten

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Enkele andere varieteiten van frituurbeslag:
I).1 eidooier, 120 cc ijskoud water, 5 eetlepels rijstemeel, 3 eetlepels maizena
2).3 eidooiers, 165 glutenarme bloem, 500 cc ijskoud water
3).100 g bloem, 1 dooier, 150 cc ijskoud water,2 eetlepels slaolie
4).125 gr.bloem, 1 eetl. olijfolie, 200 cc ijskoud wit bier, 2eieren
5).100 gr.bloem, 100 cc wit bier, 1 dooier, 1 eetlepel olie,2 eiwitten, pezo.
6).150 gr.bloem, 150 cc wit bier, 2 eetlepels olie, pezo, 2 eiwitten

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst