KookJij

Mandje van caramel

Een heerlijk mandje van caramel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: n.v.t personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: allerhande
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mandje van caramel te bereiden

Vet de bolle kant van de soeplepel in met boter.Doe een flinke laag suiker in de steelpan en schud even,zodat de suiker gelijk is verdeeld over de bodem.Zet de pan op hoog vuur en roer met een eveneens beboterde keukenlepel tot de suiker is gesmolten.Laat de vloeibare suiker bruin kleuren terwijl je de pan tussentijds een paar keer heen en weer schudt,zodat het karameliseren gelijkmatig verloopt.draai het vuur uit,zet de pan op een vochtige theedoek en roer tot de karamel iets is afgekoeld.Pak een soeplepel bij de steel in de ene hand(met ovenhandschoen)vast,met de bolle kant naar boven.Schep met de andere hand met een gewone keukenlepel de vloeibare karamel uit de pan en laat deze in een dunne draad van de keukenlepel op de soeplepel lopen,terwijl je de soeplepel op en neer beweegt.Laat het mandje van karameldraden een beetje afkoelen en haal het met je vingers heel voorzichtig van de soeplepel.Je kunt het gewoon van de lepel afschuiven,je moet alleen oppassen dat je het mandje niet fijn knijpt.Leg het mandje op een vel bakpapier of een bord om verder hard te laten worden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

callens

callens zegt:
ik deed dit in men restaurant vroeger met een pollepel en is gelijk een iglo dan ook zeer mooi
Jolanda

Jolanda zegt:
Het ging ook bij mij finaal mis ! Echter vandaag opnieuw gedaan en ik het het ei van columbus !! Maak de soeplepel koud in 'n bak koud kraanwater. Werk met 2 soeplepels zodat er telkens weer 1 koud is. Anders wordt de caramel weer hard.
Verwarm de suiker totdat het lichtbruin vloeibaar is, maar dan ook uitzetten.
Als je dan met ingevette juslepeltje de caramel uitschept en langzaam slierten maakt over de bolle kant van ingevette soeplepel en je wacht even 30 seconden glijdt je mandje er idd zo vanaf, MOET LUKKEN NU.
tjitske

tjitske zegt:
ook voor mij graag het antwoord op de vraag hoe ik dit het beste kan doen voor 4 personen enne... kan ik dit al morgen maken en laten staan tot eerste kerstdag?
Blijleven

Blijleven zegt:
ik vraag mij af hoe moet het dan voor meerdere personen?? bev.voor 6 of 10 gerechtjes stuur mij graag het antw. ik zou het zeer dankbaar vinden
groetjes :p
michellee

michellee zegt:
ik had gezien op tv dat je hetzelfde kon doen met chocola alleen deed je de soeplepel in een pan met ijsblokjes en koud water dat het sneller afkoelde:?