KookJij

Recept voor Arretjescake kerstcake

Een heerlijk arretjescake kerstcake recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Speciale gelegenheden - Kerst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: www. landleven
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Smelt de boter op een laag vuur en laat het afkoelen. Klop de suiker door de eieren en voeg de cacao en de afgekoelde, gesmolten boter toe. Breek de koekjes in kleine stukjes en roer deze goed door het suikermengsel. Bekleed een bakblik met huishoudfolie. Giet het mengsel in het bakblik zodat er een laag van ongeveer 1 cm hoog ontstaat. Laat de arretjescake een nacht opstijven in de koelkast. Steek er kerstvormpjes uit zoals sterretjes, kerstboompjes, klokjes of engeltjes. Serveer deze kersttraktatie bij de koffie of thee

Arretjescake is een traditionele verwennerij, die meestal goed vult. Maak de cake eens in vrolijke kerstvormpjes en schotel uw gasten deze kerst de kleine, zoete traktaties voor. Heerlijk bij de koffie of thee!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Brenda

Brenda zegt:
Hoeveel koekjes krijg ik hier uit?
Suzanna

Suzanna zegt:
Variatierecept:
- 2 eieren
- 50 gr cacao
- 200 gram basterdsuiker
- 125 gram boter
- 200 gram mariekoekjes

Boter smelten (laatste beetje mag best nog hard zijn, roer je zo door de gesmolten massa heen en dan weet je zeker dat hij niet te heet wordt).
Eieren kloppen. Boter, suiker en cacao erbij doen en doorroeren.
Mariekoekjes met de hand verkruimelen en door het mengsel spatelen.
Dit alles in een met plastic folie beklede vorm doen (literbak ijs werkt bij mij prima) en een paar uur in de koelkast zetten. Voor het serveren evt. besprenkelen met poedersuiker.

Variatietip: voor een mokkasmaak een beetje poederkoffie (Nescafé) door de cacao doen. Hoeveel? Geen idee, Ik proef tussendoor.
Suzanna

Suzanna zegt:
Frietvet in je cake??? Dat lijkt me echt heel erg ongezond en (eerlijk gezegd) ook smerig. Gelukkig staat er in dit recept wat anders. Maar toch vind ik deze variant nog véél te vet naar mijn smaak...
Rian

Rian zegt:
Ook lekker als je er rozijntjes bij in doet. Ik maak het idd ook het liefst met Diamant frituurvet. Heb me laten vertellen dat dit recept komt uit de tijd net na de oorlog. Ze hadden bijna geen produkten om taart e.d. te maken, dus gebruikten ze dit om een cake te maken. Dan hadden ze toch iets feestelijks :)
Eef

Eef zegt:
Ik vind het heerlijk.
Je kan ook pakjes met gecontroleerd eigeel en eiwit kopen :)
Michiel

Michiel zegt:
1x gemaakt bedoel ik natuurlijk :p
Michiel

Michiel zegt:
Hmm, ik heb zo'n cake 1x gebeurd, maar volgens mij zat er te veel boter in ofzo...
Want, het was zo vet als ik weet niet wat.

Dus hij was wel lekker, maar ik was gewoon na een klein stukje al misselijk :p
Mar

Mar zegt:
leuk en lekker, maar die rauwe eieren zijn eigenlijk niet zo goed toch? Gevaar voor Salmomella ligt op de loer! Mar.:(
jan

jan zegt:
jaaaaamie
ziet er heerlijk uit:p
ria

ria zegt:
mijn moeder maakte dit vroeger al maar er moesten ook nog ongezouten pinda.s grof gemalen doorheen. ongezouten
nel

nel zegt:
wij gebruikte vroeger diamantvet.
Kirsten

Kirsten zegt:
Als alternatief voor de eieren kan je ook 2 eetlepels vanillevla per ei gebruiken of een pakje gepasteuriseerd ei kopen.
gjanneke

gjanneke zegt:
geen aluminumfolie gebruiken, maar pvc of een bakblik bekleed met bakpaier. kunt het ook zonder eieren maken, roomboter gebruiken
bobbeltje

bobbeltje zegt:
Nee hij moet niet in de oven. Als je gevoelig bent voor salmonella kun je hem beter niet maken.
Chantal

Chantal zegt:
Hoeft ie verder helemaal niet in de oven ofzo? In verband met de eieren.. Ik ben nogal gevoelig voor salmonella... :?