KookJij

Pompelmoes

Datum: 7 april 2013 Categorie: Tips, Wist je dat?, Eten en Drinken Reacties: 3

Pompelmoes gevaarlijk wanneer u geneesmiddel neemtWanneer u geneesmiddelen neemt, eet u beter geen pompelmoes. Pompelmoes (en sommige andere citrusvruchten zoals limoenen en bittere appelsienen) bevat een chemische stof, furanocumarine, die het metabolisme (dit is de tijd die nodig is om een geneesmiddel af te breken) beïnvloedt. Dat kan ertoe leiden dat er meer actieve stof in het lichaam aanwezig is dan verwacht, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Het effect van een geneesmiddel dat u inneemt samen met een glas pompelmoes kan 5 tot 10 keer sterker zijn dan hetzelfde geneesmiddel met een glas water.

Zelfs kleine hoeveelheden pompelmoes of pompelmoessap kunnen in combinatie met geneesmiddelen ernstige bijwerkingen zoals plotselinge dood, ernstig nierfalen en gastrointestinale bloedingen veroorzaken.

Dit effect treedt telkens opnieuw op als u pompelmoessap drinkt of een pompelmoes eet, en is na ongeveer 3 dagen weer voorbij.
De kans op bijwerkingen is klein als u 1 of 2 dagen per week een glas pompelmoessap drinkt of 1 of 2 pompelmoezen eet.
Deze waarschuwing geldt niet voor sinaasappels, sinaasappelsap, mandarijnen of mandarijnensap.

Welke geneesmiddelen?

Onder meer volgende geneesmiddelen kunnen beïnvloed worden door pompelmoes:
• Kankergeneesmiddelen: o.m. dasatinib, erlotinib, everolimus, lapatinib, nilotinib, pazopanib, sunitinib
• Middelen tegen infecties: o.m. erythromycine, maraviroc, primaquine, quinine, rilpivirine
• Middelen tegen een hoog cholesterol: o.m. atorvastatine, simvastatine
• Middelen tegen hart- en vaatziekten: o.m. amiodaron, apixaban, clopidogrel, eplerenon, felodipine, nifedipine, quinidine, rivaroxaban, ticagrelor
• Neurologische medicatie: o.m. alfentanil, dextromethorphan, fentanyl, ketamine, pimozide, quetiapine, triazolam
• Braakmiddelen: domperidon
• Immunosuppressieve medicatie: o.m. cyclosporine, everolimus, tacrolimus
• Medicatie tegen urineweginfecties: o.m. darifenacine, fesoterodine, silodosine, tamsulosine.

Tips
• Lees de bijsluiter: normaal wordt vermeld dat er problemen kunnen zijn met pompelmoes. In Nederland wordt op de verpakking vermeld: ‘Bij dit middel geen grapefruitsap drinken’, of ‘Pas op met grapefruitsap’.

• Gebruik maximaal 1 of 2 keer per week 1 glas pompelmoessap of 2 pompelmoezen (limoen, bittere sinaasappel en andere citrusvruchten die furanocumarine bevatten), met een tussenpoos van 3 dagen.

• Als u na het drinken of het eten last van klachten krijgt die u niet eerder heeft gehad, is het verstandig contact op te nemen met uw apotheker of arts.

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Rosa Small

Rosa Small zegt:
Waarom mag je geen pompelmoessap drinken bij het nemen van geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers of geneesmiddelen tegen aids of depressie? Om welke geneesmiddelen gaat het precies?
Derbyke

Derbyke zegt:
Hallo Rosa, denk dan je dan beter je arts raadpleegt. Bij tips staat het zowiezo vermeld. Groetjes :-)
Liske

Liske zegt:
Ik gebruik Nifedipine, een middel tegen verhoogde bloeddruk. Daar staat duidelijk op de verpakking èn de bijsluiter vermeld dat er geen grapefruit- of grapefruitsap bij gegeten/gedronken mag worden. Dit kan nl. de werking van het middel versterken, zodat de bloeddruk te laag kan worden. Er is vast wel iets over te vinden op het internet.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten