KookJij

Oliebollen!!

Datum: 30 december 2013 Categorie: Column Reacties: 10

Het is weer zo ver! Oliebollenbakkend Nederland stroopt zijn mouwen!

Ook in huize Koudys zullen zich geuren verspreiden die horen bij oudjaarsdag. Voorheen verfoeide ik die baklucht in huis, die weken leek te blijven hangen. Manlief werd dan ook naar de schuur gestuurd om daar zijn bakritueel uit te voeren. Op één of andere manier heb ik me daar overheen weten te zetten en de bollen worden gewoon binnen gebakken. Ach....het is maar één keer per jaar. En laten we eerlijk zijn, hij staat zich uit te sloven om schalen vol te bakken, dan is het binnen toch een stuk gezelliger (en warmer) dan in zo'n stoffig schuurtje.

Alles is in huis: bloem, gist, krenten, rozijnen, sucade en gemberbolletjes op siroop, die er fijngesneden ook heerlijk in zijn! Net als voorgaande jaren zal ik azen op de eerste bol, nog lekker warm, beetje poedersuiker....het water loopt me al in de mond. Toch valt het mij op dat het vaak de man in huis is die de bak-taak op zich neemt. Als ik heel eerlijk ben, ik heb in mijn leven nog geen bol gebakken, ik schaam me diep. Al ben ik niet geheel onverdienstelijk in de keuken, hoor.

Als kind mocht ik wel altijd “helpen.” Dan sorteerde ik de oliebollen keurig op het aanrecht. Eerst een laag kranten, en daar weer keukenpapier op. Een paar keer draaien en dan keurig draperen op een schaal. En natuurlijk werden de bollen geteld, want in een huishouden met vijf hongerige kinderen moest er veel gebakken worden. Het waren er zo'n honderdvijftig! En dan de flappen nog. Morgen zal ik alleen even in de keuken mogen komen om de eerste bal te jatten, want manlief duldt niemand in zijn domein tijdens zijn oliebollen-bak-ritueel, oh nee!

Ik wens een ieder veel bakplezier, een heel goede jaarwisseling, een gezellig en bovenal gezond 2014 toe!!

 

Anna Koudys.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Gea Bruining

Gea Bruining zegt:
Goh Anna.... dan win ik dit keer grandioos van je!!!!
Ik heb al 2x in mijn leven oliebollen gebakken: 1x ongeveer honderd jaar geleden samen met een buurMAN en vorig jaar heb ik het in m´n uppie gedaan.
Die van toennnnnnn waren erg lekker; die van vorig jaar....tja, wat zal ik er van zeggen...
Gelukkig hebben we een bakker die erg lekkere bakt!
Voor jullie ook een spetterend uiteinde en een heel goed en gezond (!) 2014!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ach...ik kan niet overal goed in zijn ;-) Maar misschien moet ik de uitdaging toch maar eens aan gaan!
Nicoline

Nicoline zegt:
150 oliebollen voor 7 man? Dat zijn er toch minimaal 20 per persoon? En dan nog flappen? Gruwelijk.......
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Wij aten ze niet op 1 dag op, hoor ;-) Maar er bleef geen bolletje over. Ze waren trouwens net zo klein als de balletjes gehakt, hihi ;-)
Serge Poort

Serge Poort zegt:
Hi Anna, zo ken ik het ook nog van vroeger, een gedeelte werd zelfs ingevroren om later nog eens te eten. (die waren dan niet meer zo lekker).
Als kinderen gingen we na middernacht dan altijd langs de buren om een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het langste bleven we dan hangen bij de buur die de lekkerste oliebollen of appelflappen had........

Hier in Duitsland bestaat die kultuur niet. Rond middernacht even de berg naar beneden om de oma van mijn vrouw een gezond nieuwjaar te wensen en onze buurvrouw (mijn schoonmoeder) zal wel even bij ons komen om naar wat (grond) vuurwerk te kijken.

Ik bak ze graag in mijn schuur, niet alleen vanwege de stank maar ook omdat ik dan de keuken niet bezet en mijn vrouw daar ook nog wat kan doen met de kinderen. Naast oliebollen komen er bij ons ook nog wat hartige hapjes op tafel en maken we nog een ovenblik makkelijke pizza....

Goede jaarwisseling en niet teveel bollen eten!
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Van vroeger kan ik mij herinneren dat mijn moeder altijd alles bakte in de ongelooflijk kleine keuken die we toen hadden. Mijn vader heeft nooit een voet in de keuken gezet, dat was beneden zijn waardigheid. Wij, de kinderen, hielpen altijd wel mee met de voorbereidingen en later het jatten van de bollen en flappen. Gezellige tijd was dat. Voor iedereen een paar fijne feestdagen en vooral voor het volgend jaar een heeeeel gezond 2014. Vanuit een zon overgoten veranda, waar ik sta te bakken, de hartelijke groeten.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Bedankt voor jullie gezellige reacties, leuk hoor! Zo heeft iedereen zijn herinneringen aan het oliebolbakfestijn. :-)
Voor jullie ook een heel goede jaarwisseling en fantastisch 2014!
P.s. Zijn de bollen al klaar?
Christien

Christien zegt:
Lieve Anna en Ruud

Wil je dat ik de lege potjes van jullie zelfgemaakte, heerlijke jam en chutney bewaar?
Raymonda Verhaeghe

Raymonda Verhaeghe zegt:
Juist nieuwe foto opgezet.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Chrissie, de potjes hoef je niet te bewaren, hoor! Manlief heeft nog wel een voorraadje ;-)

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten