KookJij

Nog even winter

Datum: 1 februari 2013 Categorie: Kerstverhalen 2010, Wist je dat?, Eten en Drinken Reacties: 0Kool: lekkere en gezonde winterkost

Witte kool, groene kool of savooikool, boerenkool, rode kool, spruitjes: het zijn ideale wintergroenten die bovendien boordevol goede voedingsstoffen zitten.

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen verschilt van soort tot soort. Zo is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. Rode kool bevat veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En in savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur.
Kool bevat relatief weinig calorieën. Een portie boerenkool van 200 gram bevat nog geen 100 calorieën, rode kool en savooiekool nog minder.

Kopen

De buitenkant moet glanzen en mag vooral niet uitgedroogd zijn. Verse kool heeft knapperige bladeren die piepen als u ze tussen de vingers wrijft. Bovendien moet een kool zwaar wegen voor zijn grootte.

Koken

De meeste voedingsstoffen blijven bewaard tijdens de bereiding, op voorwaarde dat de kool kort en snel gegaard wordt.
• 3 minuten: broccoli (roosjes)
• 5 minuten: bloemkool (roosjes)
• 7 minuten: paksoi
• 8 minuten: Chinese kool
• 10 minuten: spruitjes, boerenkool, savooiekool
• 12 minuten: witte kool, spitskool
• 17 minuten: rode kool
Bijna alle koolsoorten zijn ook geschikt om rauw te eten.

Bewaren

De meeste koolsoorten bewaart u het beste heel en ongesneden op een koele plek of in de koelkast, in de groentela. Snij voor de bereiding alleen de hoeveelheid af die nodig is en bewaar de rest in de koelkast.
Boerenkool en savooiekool zijn 5 tot 7 dagen houdbaar. Rode kool is 2 tot 3 weken te bewaren.

Eenmaal versneden wordt de bewaartijd aanzienlijk verkort tot slechts enkele dagen. Bovendien gaan een heleboel voedingsstoffen dan verloren.

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten