KookJij

Kweken van groente in de vensterbank

Datum: 1 juni 2021 Categorie: Algemeen, Eten en Drinken, Inspiratie, Wist je dat? Reacties: 0

Wist je dat het erg makkelijk is om groente te kweken in je vensterbank? Veel groente, wat je in je dagelijkse voeding kan gebruiken, leent zich goed om in de vensterbank te kweken. Wel zitten hier een paar haken en ogen aan, maar dit zijn geen onoverkomelijke dingen.

Wat is er nou eigenlijk "nodig" om je vensterbankgroentes te kunnen kweken. Om te beginnen licht. Wat toch echt wel minimaal is, is 4 á 5 uur zonlicht per dag. Indien je dit niet lukt, zou je eventueel met een kweeklamp kunnen werken. Verder moet je een goede balans hebben in water en voeding. Niet te veel en niet te weinig dus! Ook zijn er groentes welke je in water kan kweken, vervang dan wel elke dag het water.

Maar welke groentes kan je nou eigenlijk makkelijk kweken in de vensterbank? Wij hebben een aantal groentes voor je. Om te beginnen, Lente-ui, deze zijn makkelijk op te kweken en je kan ze zo goed als oneindig doorkweken. Hoe? door de lente-ui af te snijden ongeveer 1 centimeter boven de wortels en dan in het water zetten. Je zal zien, ze gaan weer groeien! Je eigen gekweekte lente-ui kan je weer gebruiken in bijvoorbeeld salade, op sandwiches etc.

Je zou het niet verwachten, maar bladsla leent zich ook goed om te kweken in de vensterbank, een paar uurtjes zonlicht is in deze voldoende. Heb je dat niet, dan is een kweeklamp ook een optie. Bladsla is natuurlijk niet alleen in een groene variant, maar om het leuk te maken kan je ook een bonte variant opkweken. Je kan het natuurlijk wel raden wat je er mee kan doen! Aanvullend op de sla, spinazie ben je ook geen tuin voor nodig. Dit kan je op de zelfde manier als bladsla opkweken.

Spaanse pepers, de smaakmakers bij uitstek om op te kweken in de vensterbank. Echter zitten hier wel wat haken en ogen aan als je het van zaadje af wil opkweken. Het beste kan je dan beginnen in januari met het zaaien. Dan heb je de meeste kans op een goede oogst rond augustus. Als je geen tijd/zin hebt om het zelf op te kweken kan je ook een plant halen bij het tuincentrum. De plant zal dan alleen water en soms wat voeding nodig zijn.

Nog een makkelijk opkweekbare groente is knoflook, dit is volgens ons misschien wel de simpelste van allemaal. Koop een bol knoflook, stop een teen met de spitse kant naar boven in de grond, houd de grond vochtig en het resultaat is er al na een paar dagen. Je hoeft natuurlijk niet alleen de teentjes te gebruiken, maar de bladeren kan je ook in veel recepten gebruiken in plaats van de knoflook zelf.

En als laatste tip, radijs lijkt zich ook heel erg goed kweken, het groeit snel, heeft weinig zorg nodig en een kleine pot voldoet al! Ook voor deze groente geldt, niet alleen de radijs is eetbaar, maar de bladeren kan je ook goed verwerken in bijvoorbeeld een salade of een ander (exotisch) recept.

Zo zie je maar weer, met een klein beetje moeite kan je best lekkere dingen kweken in je vensterbank.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten