KookJij

Categorie

Kruidenplantjes

Datum: 15 augustus 2012 Categorie: Column, Vraagbaak Reacties: 7

Ik koop nog wel eens wat verse kruidenplantjes omdat die de meeste en originele smaak afgeven, nu heb je aan een plantje teveel voor een gerecht.

Bij mij verleppen ze binnen 2 á 3 dagen ondanks de zonnige plek en natuurlijk het water geven.

Heeft iemand een tip of ervaring om deze plantjes "goed" te houden?

By: marcel schutte

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

flamberke

flamberke zegt:
Heykes, weet nu niet of je ze gewoon int potje bewaard?...Na mei, dus na de laatste vorstdagen, gewoon in volle grond plaatsen...op zonnige plaats...heb da vorig jaar ook gedaan, dus peterselie, basilicum en bieslook...lukte heel goed...wist zelfs niet dat basilicum zo groot kon worden :)...Succes ermee.
Liske

Liske zegt:
Ik bewaar deze restjes als volgt: evt. wassen, kleinsnijden en in de diepvries doen. Ik doe ze los invriezen in een boterkuipje o.d, en schrijf erop wat erin zit. Je moet ze meteen gebruiken als je ze eruit haalt, niet eerst ontdooien.
Marja

Marja zegt:
Sinds een paar maanden heb ik een basilicum en een thijm plantje in een potje staan en dat potje koop je bij de kookwinkel. Het is een potje met daaronder een los potje en er zit een katoenen draad bij die je in de onderkant van de pot met kruiden steekt en het onderpotje vul je om de dag met water en de kruidenplantjes doen het er fantastisch op!! Veel succes!
Grietje56

Grietje56 zegt:
Hallo Marcel,
Veel kruiden kun je 'overhouden' maar dat is erg afhankelijk van het wisselende weer in NL. Wat je kunt doen als je kruiden hebt gekocht en niet allemaal gebruikt.
Leg ze op een stukje keukenrol (na wassen uiteraard) en doe ze op ca. 5 min. in een magnatron op 800 W. De kruiden drogen dan dermate snel dat ze ook in sauzen, salades en soepen nog een heerlijke smaak afgeven. Succes.
Edwin

Edwin zegt:
Hoi Marcel,

Ik heb dit jaar meerdere kruiden staan. Ze staan bij mij half schaduw/zon.
Kruiden houden niet van rijke grond en ik heb daarom eerst een regeltje gegraven dat iets breder is als de potjes waarin ik eerst zaai en stekgrond in heb gegooid. De potjes heb ik uiteraard verwijderd en de plantjes in de regel geplant. M.u.v. de koriander zijn alle plantjes aangeslagen. Ook de smaak van de kruiden in de volle grond wordt beter. Als het straks wat kouder wordt kun je ze uiteraard afsnijden en bewaren op één van de manieren die ze hierboven hebben beschreven of door ze te drogen.

Hopelijk kun je hier iets mee.
Kaypieter

Kaypieter zegt:
Binnenshuis verbruiken de plantjes veel vocht (dicht bezaaid). Ik gebruik een gedeelte van de plantpotjes in gerechten. Daarna snij ik ze af en leg verschillende plantjes bij elkaar in een vochtige theedoek in de groentelade van de fridge. Op die manier kun je ze soms enkele weken goed houden.
Lene

Lene zegt:
Al de bovenstaande oplossingen heb ik met goede resultaten toegepast, met dank hiervoor! Mijn grootste probleem echter was Estragon of Dragon vers door de winter te krijgen. Nu staat er voor het tweede jaar bij mij een bloemenbakje lange vorm, half gevuld met kruidengrond, andere helft doodgewone orchideeëngrond. En reeds twee jaren groeit dit heerlijke kruid weelderig! Ondertussen is er een plantrestje thijm en rozemarijn bijgeplant en deze doen het ook uitstekend in deze grondmengeling, zonder ook maar één keer bemesting toe te passen! Ze staan gewoon in het daglicht in mijn veranda, zonder extra zon in de winter! Hopelijk hebben jullie iets aan deze tip! Fijn week-end en laat die potten en pannen maar sudderen!!!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten