KookJij

Weetjes

Datum: 5 oktober 2013 Categorie: Verhalen en gedichten, Wist je dat?, Eten en Drinken Reacties: 0

Niet alleen voor de smaak: handige trucjes met zout


Bron: Huffington Post  © thinkstock.

Zout is een uitzonderlijk veelzijdig mineraal. Hoewel we het voornamelijk inzetten om smaak te geven aan onze voeding, kan je er eigenlijk heel wat meer mee aanvangen.


Handige trucjes met zout:

1. Kleurbehoud
We blijven nog even in culinaire sferen. Wie bijvoorbeeld kookouder op een kamp is en kilo's aardappelen moet schillen, kan een grote emmer zoutwater naast zich zetten om de vers geschilde patatjes in te gooien. Zo worden ze niet bruin.

2. Dode huid & zweet
Wie zichzelf af en toe verwent met een saunabezoekje, weet ongetwijfeld dat zout ideaal is om te exfoliëren. Scrubs op basis van zeezout zijn niet voor niets zo geliefd. Wist je dat zout ook perfect werkt als deodorant? Wie stinkende handen of voeten heeft, kan ze altijd inwrijven met een beetje zout om de dode huidcellen te verwijderen voor een fris, glad resultaat. Voeg gerust een paar druppeltjes essentiële olie toe, zoals citroen voor meer energie of rustgevende lavendel.

3. Jeuk
Insectenbeten kunnen vreselijk jeuken. Dompel daarom een doekje onder in een mix van zout en water, en gebruik het als kompres om de huid af te koelen en irritatie te verlichten.

4. Mondhygiëne
Wie last heeft van wondjes of een onfris gevoel in de mond, kan ook altijd gorgelen met wat zout water.

5. Vetbrand
We weten allemaal dat je nooit water mag gooien op brandend vet. Hou daarom altijd zout of bakpoeder binnen handbereik. Zout strooien op een vetbrand neemt de zuurstof weg, waardoor de vlammen zullen doven. Je kan zout ook altijd inzetten om de vlammen van een barbecue of kampvuur  te temmen zonder veel rookoverlast.

 


By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten