KookJij

Smaakherinneringen

Datum: 26 augustus 2010 Categorie: Vraagbaak, Column Reacties: 7

Hoi An,

De rooie brommer en Amsterdam. Grappig dat jij daarbij aan appeltaart moet denken. Alsof een ritje Amsterdam gekoppeld is aan een appeltaart. Voor mij is dat weer anders. Als ik aan Amsterdam denk associeer ik dat altijd als eerste met een broodje shoarma.

Ik denk dat het ongeveer 1977 moet zijn geweest toen ik met mijn maatje Paul in zijn oude lelijke eend naar Amsterdam reed. Paul werkte bij club Privé als boekhouder en ik had hem zijn kop gek gezeurd om mij daar eens mee naar toe te nemen. Ik wilde zo ontzettend graag al die grote sterren zien die daar elke avond moesten zitten. En hoe Paul mij ook probeerde te overtuigen dat dat onzin was, ik moest en zou er heen. Uiteraard was er geen beroemdheid te bekennen, Paul had gelijk.

Om mijn teleurstelling te compenseren nam Paul mij mee naar een soort snackbar en daar at ik mijn allereerste broodje shoarma. Nooit heeft het me meer zo heerlijk gesmaakt. Het was een ware openbaring en heel bijzonder, want bij ons in Amersfoort hadden ze er zelfs nog nooit van gehoord.

Het is dan ook jarenlang een vast item geweest bij elk bezoek aan onze hoofdstad. Het was gewoon niet kompleet zonder mijn broodje. En eigenlijk zijn ze daar ook nog steeds het lekkerst. Net zoals perziken, die smaken ook gewoon lekkerder in Frankrijk en zijn hamburgers voor altijd gekoppeld aan mijn lief. Niemand maakt ze zo heerlijk als hij: Tomburgers noemen we ze dan ook.

Heb ik je het recept niet ooit beloofd? Ik geef je een van zijn toprecepten:

Benodigdheden:

  • 1 kg gehakt
  • 1 eetlepel Worcestershire sauce
  • 2 teentjes knoflook (of zoveel als je lekker vindt)
  • 1 theelepel mosterd (liefst honingmosterd)
  • Zout en peper naar smaak

    Mix de ingrediënten door elkaar en vorm er hamburgers van (grootte en dikte kies je zelf, maar hou er rekening mee dat ze ongeveer 20% krimpen tijdens de bereiding). Druk met je duim een kuiltje in de burger. Dit helpt om ze in model te houden tijdens het grillen.

    Heerlijk op de barbecue, maar ook zalig gebakken in de koekenpan en dan op een broodje met naar wens sla, tomaat, komkommer, uien en afgemaakt met een lik mayonaise, ketchup of curry.

    Eet-ze!

    « Terug naar overzicht

  • Reacties op dit blog

    derbyke

    derbyke zegt:
    Heerlijk broodje en daar frietjes bij en een heerlijke pint das smullen geblazen .Groetjes van ons 3 :);):p
    Anna

    Anna zegt:
    Inderdaad, Hilde,
    kan er over meepraten, ze zijn overheerlijk!
    Nic neemt ze (bijna) altijd mee als we met een gezellig stel gaan bbq-en! (anders komt ze er gewoon niet in, haha)
    :p:p
    derbyke

    derbyke zegt:
    Ja Anna ik ken dat , hier af en toe of op vakantie van alles bijeen flatsen en dan smaakt het over heerlijk .Juist kleine kinderen die blij zijn met een snoepje . :);):p
    nicoline

    nicoline zegt:
    haha, en dan hebben jullie nog niet eens het recept van de echte originele Tomburger gekregen (die moet ik ook weer eens zien te ontfutselen...)
    Anna

    Anna zegt:
    Dat komt dan wel weer goed als je in Griekieland bent geweest:p:p
    Maar jouw Nikkie-burgers zijn ook over-heerlijk!:D:D
    Grietje56

    Grietje56 zegt:
    Ik ben gek op (eigen gemaakte) hamburgers!
    Maar ik kom bij Nicoline's recept niet los van het gevoel dat 1 eetlepel Worcestershire sauce en 1 theelepeltje honingmosterd erg weinig is op 1 kilo! gehakt?
    Misschien ben ik te 'pittig'? :D:D:D
    nicoline

    nicoline zegt:
    Hoi Grietje,
    Zoals bij elk recept is het natuurlijk een kwestie van smaak hoeveel mosterd of worstershiresaus je er aan toevoegt. Gewoon zoveel tot je ze ook "overheerlijk"vindt.Met excuses voor de late reactie:)

    Reageer op dit blog

    Uw bericht mag nog tekens bevatten