Een donker, droog plekje
Heel geschikt om te drogen zijn kruiden met een sterk aroma: bonenkruid, laurier, munt, oregano, rozemarijn, tijm en salie. Deze kruiden winnen nog aan smaak. Een kruid zoals peterselie verliest echter veel van zijn aroma. Bind de kruiden samen in bosjes en hang ze te drogen op een donkere, luchtige, droge plaats. De temperatuur op de ‘droogplaats’ mag niet hoger zijn dan 30°C , omdat anders de etherische oliën vervliegen. Hang ze dus niet in de zon.

Na zowat een week drogen, zullen de meeste blaadjes droog zijn en kunnen ze van de takjes ‘gestroopt’ worden. Bewaar ze luchtdicht en in het donker.
Van koriander worden de vruchtjes (de zaden dus) geoogst.

Dit kruid bundel je dus samen in een bos en hang je in een zak of dichtgeweven doek, zodat de zaadjes bij het drogen opgevangen kunnen worden.

Als het kruid droog genoeg is, sla je de zaden eruit.

Leve de microgolf
Een magnetron of microgolfoven is ook geschikt om kruiden te drogen: Leg de kruiden op keukenpapier en laat ze op de hoogste stand ongeveer 1 minuut drogen. Draai ze en laat ze verder drogen.

De droogtijd hangt af van de hoeveelheid kruiden.

Olie en azijn
Basilicum, rozemarijn en salie kunnen in olie worden ingelegd. Zo bewaren ze hun aroma. Was de kruiden, droog ze en stop ze in een goed afsluitbare fles of pot, bijv. een weckpot.

Overgiet ze met olijfolie of zonnebloemolie van goede kwaliteit. Laat ze zo 2 tot 3 weken trekken op een lichte plek en zeef daarna de olie.
Op dezelfde manier wordt kruidenazijn gemaakt. Hiervoor kan je verschillende kruiden samen in een pot doen. Overgiet ze met licht verwarmde wijnazijn of sherryazijn.

Laat ze een paar weken trekken en zeef dan.

Boter en ijsblokjes
Om kruidenboter te maken: Fijngehakte kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, melisse en peterselie door zachte boter roeren met wat zout, peper en citroen.

Dit mengsel vries je in.
Kruiden zoals basilicum, bonenkruid, dille, dragon, kervel, peterselie, bieslook en citroenmelisse kun je ook invriezen. Was de kruiden, hak ze fijn en dep ze droog. Doe ze in een ijsblokjesbak.

Doe er water over en laat ze invriezen. Om te voorkomen dat het aroma snel verloren gaat, verwerk je ontdooide kruiden best zo snel mogelijk.

Waar koop jij je kruiden? Of waar heb je lekker gekruid gegeten?