KookJij

Kerst, wat doe jij?

Datum: 30 oktober 2012 Categorie: Kerstverhalen 2010, Tips, Vraagbaak, Eten en Drinken, Sinterklaas, Kerst Reacties: 7

De feestdagen komen er weer aan. Automatisch wordt er dan weer gedacht aan lekker eten en drinken. Zelf hou ik er van om een kerstdiner samen te stellen en deze op te peuzelen met familie. Met sinterklaas worden vrijwel altijd peper-/kruidnoten gebakken.

Nu was ik wel benieuwd, wat doen jullie met de feestdagen? Maken jullie zelf iets? Ga je uit eten? Of doe je makkelijk en bestel je wat?

Als je zelf maakt, hoe stel je dan je gerechten samen? Maak je hier een menu van, of pak je gewoon 1 gerecht? Zelf pak ik altijd uit met een amuse, soepje, bijgerecht, hoofdgerecht en een heerlijk nagerecht. Wel is het lastig om iets te vinden wat allemaal goed bij elkaar past. Daarna kom je nog bij het punt, wat drink je er bij? Voor de kids uiteraard wat frisdrank of een lekker sapje, maar doe je er gewoon een biertje of speciaal biertje bij? Of misschien een lekker wijntje?

Ik heb nog even de tijd om het in elkaar te puzzlen.... Misschien kunnen jullie mij helpen met de keuzes te maken en jullie manier van de feestdagen vieren te delen!

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

monique

monique zegt:
hahaha gerard van der leeuw,dat is een goeie,mosselen met kerst op tafel!maar anderzijds waarom ook niet,het gaat erom dat het lekker is!
Ik zelf kook altijd zelf,voorgerecht (bouillonsoepje of carpaccio,erg favouriet) ,dan een hoofdgerecht (konijn gemarineerd in azijn en oud bier etc of een ander soort vlees dat een dag van tevoren te bereiden is) daarbij 2 soorten aardappelgerechten (gepofte aardappelen,aardappelkroketjes of krieltjes met spekjes en ui,rozemarijn erop en even de oven in),2 a 3 soorten groenten,1 koude en 1 warme en dan als afsluiting ijs met een vruchtensaus,vruchten erbij en natuurlijk slagroom.
De rest van de avond staan er lekkere hapjes op tafel (taostjes met lekkere salade's etc.)
willydelcart

willydelcart zegt:
Er zijn al heel wat Kerstavonden en -dagen voorbijgegaan in mijn leven. Ik liet me dan door familie en/of vrienden, caterings of restaurants bedienen. Nu sta ik al meer dan zeven jaren achter het fornuis. Wat denk je van:
- Smeerhapjes met pasteien (wildpaté's) uit een delicatessenwinkel. Geserveerd in kleine potjes waarin een smeermesje gestoken is. Geroosterd eigen gebakken boterhammen in stukjes gesneden er bij en een aperitief. (Geen werk, en goed voor te bereiden. -2 dagen)
- Een luxe toast-croque-champignon met een kalfs-duxelle-sausje er bij. (Goed voor te bereiden. -1 dag)
- Varkensgebraad Orloff met madeira-witlofsaus (gebraad uit de varkensrug, op het vetrandje gebruind) en kroketjes (90 minuten voorbereiding op de dag zelf, op te warmen dezelfde avond).
- Tarte Tatin per portie (In de oven tijdens de maaltijd, voorbereiding 20 minuten.)
- Irish Coffee of koffie met digestief (Calvados zou hier perfect passen na de Tatin).
Geen zin om zoveel kookwerk te doen? Reserveer in een gezellig restaurantje!
annie

annie zegt:
Wij zijn met z'n 2en met kerstavond, heb geen goesting om te gaan eten. Kerstdag gaan we op restaurant. Heb geen zin om de avond ervoor veel te maken. We eten al zoveel niet meer, maar vis gaat er altijd wel in!
Misschien eerst een hapje en een cava erbij? Iemand suggesties voor ons 2??
Bedankt alvast en prettige feestdagen.
A V Kerkhoven.
Derbyke

Derbyke zegt:
Hallo Annie, met kerstavond als we niet op vakantie gaan vieren we het met dochter en schoonzoon. Heerlijk raclette/gourmet/steengrill voor ieder wat wils. Met oud op nieuw vieren we het onder ons tweetjes .... altijd bij ons in de smaak gevallen even gaan kijken http://www.kookjij.nl/recept-romantisch-kaasbuffet-voor-twee. Voor jullie zeker en vast ook fijne feestdagen maar hopelijk horen we elkaar eerder ;-)
Groetjes van ons 3tjes
Harry

Harry zegt:
Erg leuk om te lezen wat jullie allemaal wel en niet doen. Zelf ben ik er nog niet over uit wat we nou gaan eten en hoe we het allemaal gaan aanpakken haha! Maar dat komt zeker weten wel goed. Ik hou jullie op de hoogte!
Lisa

Lisa zegt:
Wij gaan al jaren met in totaal 4 bevriende stellen 's middags naar een matinee en na afloop bij 1 van ons thuis dineren. Het echtpaar waar we eten zoekt ook uit wat we die middag gaan doen. Concert, musical, balletvoorstelling net wat er in jouw omgeving te doen is. Het diner mag iedereen zelf bepalen. Ik heb het een paar jaar geleden in "ster"stijl gedaan. Menu kaartjes met sterren. Een voorgerecht met sterren van bladerdeeg, in het dessert een bavarois in stervorm. Dit jaar laat ik me nog verrassen en voor volgend jaar ga ik nog niet denken.
Hanneke

Hanneke zegt:
1e Kerstdag zijn we altijd met een groot familie gezelschap, 14-15 mensen. Eerst een boswandeling of bij slecht weer, wat spelletjes doen. Meestal kook ik, maar we hebben ook twee keer allemaal een tapas gerechtje gemaakt. Dit jaar zijn er toevallig een paar met vakantie en zijn we maar met z'n 10en. Ik kook weer en het worden een paar amuses, koud voorgerechtje (denk meloen met ham), soepje, spoom, hoofdgerecht, wat aardappel- en bijgerechten, dessert, kaasplankje, koffie met likeur. Als hoofdgerecht heb ik altijd een vleesgerecht, bijv. een rollade of rosbief, gevulde kalkoen, en een visgerecht. Minimaal drie verschillende soorten (verse) groenten, en drie aardappelgerechtjes (deels kant en klaar). Daarnaast verschillende wijnen, (bruisend) water, druivensap, wit en rood en appelsap. Verder goed plannen. Ik begin al een week van te voren met boodschappen doen, 2 dagen van te voren met schoonmaken en bereiden. Mijn echtgenoot doet dan de laatste boodschappen. Veel kan in de oven, heb een heteluchtoven en een combi hete luchtoven/magnetron. Zonder mijn behulpzame echtgenoot en de ovens zou het me niet lukken!!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten