KookJij

Heerlijke thee

Datum: 4 september 2015 Categorie: Eten en Drinken, Inspiratie Reacties: 1

In een eerder blog bespraken we al dat verse thee een van dé drankjes is van deze zomer. Hier worden we natuurlijk hartstikke blij van want naast dat thee ontzettend lekker is zit het ook barstensvol gezonde stoffen. Reden genoeg om er meer mee te doen dan alleen te drinken als warme drank. Gelukkig zijn er talloze manieren om thee wat meer in je voedingspatroon op te nemen, ontdek het in deze blog

Wat is thee eigenlijk?

Voor we inzicht geven in de ‘hoe’ willen we je eerst wat informatie geven over wat écht thee nu eigenlijk is. Een thee is pas echt een thee wanneer het afkomstig is de plant Camellia Sinsensis. Zowel zwarte, groene als witte thee zijn afkomstig van deze plant.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is kruidenthee zoals muntthee of rooibosthee geen thee. Simpelweg omdat deze niet afkomstig zijn van de echte theeplant. Dat betekend overigens niet dat deze theeën minde gezond zijn.

Heerlijk gezond

Goede thee van de Camellia Sinsesis zitten vol gezonde stoffen zoals polyfenolen (antioxidanten) en antiverouderingsstoffen. Bovendien bevat thee stoffen die het maag- en darmstelsel optimaal helpen functioneren. Ook genieten van deze voordelen? Kies dan niet voor de vierkante zakjes uit de supermarkt (deze zitten o.a. vol chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen), ga liever voor de biologische thee.

 

Koken met thee

Naast een heerlijke kom dampend heet water met een smaakje zijn er talloze opties om thee meer in jouw eetpatroon te integreren. Probeer het zelf eens uit:

  1. IJs

Met het warme zomerweer is niet zo lekker als een verkoelend ijsje, makkelijk zelf te maken en heerlijk verfrissend. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk waterijs of groene thee roomijs.

  1. IJs thee

Thee is niet alleen warm hartstikke lekker. Ook koud is het hartstikke lekker en dan het liefst ijskoud. Kies je favoriete thee en voeg er voor een beetje extra smaak bijvoorbeeld een citroentje aan toe.

  1. Theelikeur

Toe aan iets sterkers? Maak je eigen theelikeur, het is simpel: Laat vier zakjes thee naar keuze 24 uur lang trekken in een halve liter wodka. Voeg voor een beetje extra smaak een vanille stokje toe.

  1. Theekorst

Geef jij je stukje kip of vis graag een beetje extra bite?  Maak in plaats van een kruidenkorst eens een theekorst. Mix 50 gram losse kruiden met 2 sneetjes geroosterd en verkruimeld wit brood en olijfolie. Verdeel het geheel over je stukje vlees of vis al voor je het bakt.

  1. Heerlijk kruidig

Thee is een heerlijke toevoeging aan al jouw, zowel zoete als hartige, gerechten. Wat dacht je van chocoladekoek met dadels en groene thee of als marinade voor je barbecuevlees?

Heb je zelf tips over koken met thee of een recept die absoluut niet aan het rijtje mag ontbreken? Laat het ons weten!

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Thee, heerlijk! Gerechten met thee ook.
Wij halen altijd thee bij Coffee and Tasty hier in Assen.

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten