KookJij

Mosselen

Datum: 9 januari 2014 Categorie: Column Reacties: 14

Op de markt stond een prachtig opgetuigde kraam erg Zeeuws te zijn met twee frisse jongens en meiden in klederdracht die druk bezig waren de Zeeuwse specialiteit uit te delen aan iedereen die maar wilde. Mosselen, brrrr….. dacht ik met visioenen van slakachtige wezens, opgesloten in harde schelpen, die je dan in heet water stopt en dan…. Brrrr….

Maar het versierde meisje dat me zo’n hagelwit plastic bakje aanbood, waarin de te pellen schelpen lagen, was zo overtuigd van smaak en kwaliteit en zo buitengewoon vriendelijk dat ik alleen al voor haar ogen viel en enigszins aarzelend dat bakje aannam. ‘Lust je dat?’ vroeg mijn vrouw. Er klonk onvervalste walging in haar stem. ‘Nee,’ zei ik zacht, want ik begreep de walging, maar dat mocht het meisje beslist niet horen. ‘Ga je dat eten?’ vroeg ze verbaasd. En daar stond ik met dat hagelwitte bakje, keek naar de keurige, sappige mosselen en durfde eigenlijk geen ja te zeggen, maar met die sprankelende Zeeuwse meisjesogen op me ook geen nee. Ik pelde een mossel, stak het vlees in mijn mond, en viel voor de hele mosselcultuur in het algemeen. Want het smaakte enigszins zilt, kruidig, leek wel iets op varkensvlees maar dan toch anders en op de achtergrond zweefden geuren en drong zich een smaak op die beslist bij de mosselcultuur moesten horen.

‘En?’ vroeg mijn vrouw met opgetrokken wenkbrauwen. Voor haar stond nu een overtuigd aanhanger van mosselen eten. ‘Lekker!’ Maar ze durfde het niet aan. Het Mosselmeisje stond breeduit te glimlachen met haar prachtige gebit bloot en gelijk had ze. ‘Wil u misschien zo’n pak kopen,’ begon ze. Dat pak had iets te maken met mosselen eten. Ik keek er niet eens naar. ‘Nee, mevrouw,’ zei ik zo beleefd en aardig mogelijk. ‘Dat wil ik niet. Maar bedankt voor dit bakje overheerlijke mosselen. Ik ben helemaal omgeturnd.

Ze keek me stralend glimlachend na terwijl we wegliepen, nadat ik nog één poging had gedaan om ook mijn vrouw om te turnen. Maar dat gaat zeker nog geruime tijd duren.

 

Cor Snijders.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Martine een recept om te posten volgens mij ;-)
Martine De Clercq

Martine De Clercq zegt:
Danke Hilde, heb het even gepostet.
Yvonne Quadflieg

Yvonne Quadflieg zegt:
Ik kook de mosselen zo simpel mogelijk, met mosselkruiden- en groenten. De smaak van de mossel mag niet verloren gaan. Maar ik voeg wel altijd een theelepeltje sambal aan het kookwater toe. Op die manier krijgen de mosselen een pittige bite. Hoe dieper je in de pan komt hoe pittiger de mosselen worden. Lekker!!!
Gerard van der KLeeuw

Gerard van der KLeeuw zegt:
Ik eet al vanaf m'n achtste mosselen. Heb het altijd heerlijk gevonden, mooie Zeeuwse meisjes in de buurt of niet. Waarom mensen daar zo raar over doen...? Ik snap daar niets van. Nou ben ik ook een een geharde viseter. Van haring tot inktvis en van kabeljauw tot paling. Klaarmaken: inderdaad zo eenvoudig mogelijk, met wat groentjes, selderij, wortel, fijn gesnipperde ui, eventueel in witte wijn of donker bier. In België doen ze er vaak een scheutje room bij. Ga het maar eens eten in Knokke, Gent of Kortrijk!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten