KookJij

Jan in de zak

Een heerlijk jan in de zak recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 3 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Dieet & Slank - Nagerecht
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Jan in de zak te bereiden

1. Verkruimel de gist in een kopje doe er 6 eetlepels melk bij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, en keer om.
2. Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en strooi zout over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en voeg melk en ei toe. Roer er vanuit het midden een glad beslag van. Klop het beslag goed door en dek de kom af met een bebloemde theedoek. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot de omvang is verdubbeld.
3. Was de krenten en rozijnen, droog ze goed af en schep 1 eetlepel bloem erdoor. Snijd de sukade fijn. Maak een theedoek nat en bestrooi een kant met bloem.
4. Kneed krenten, rozijnen en sukade door het deeg en leg de deegbal op de theedoek. Bind de doek zo vast dat er genoeg ruimte overblijft voor het rijzen. Breng een pan met water aan de kook. Leg een schoteltje op de bodem en leg de zak in de pan. Sluit de pan en leg iets zwaars op het deksel. Kook de Jan in de zak zachtjes in 2 uur gaar. Verwijder de doek en laat uitdampen. Snijd dat Jan in de zak in plakken en geef er een stroopsaus bij. Of maak op uw bord een sausje van kokende melk, boter en suiker en doop het brood hierin. Bak de overgebleven plakken de volgende dag aan weerzijden bruin en dien ze op met suiker.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Heike

Heike zegt:
Mijn moeder deed dat vroeger met stoofpeertjes aan de zijkant mee koken dan kreeg je een heerlijke Jan in de zak.En dan in plakken met de stoofpeertjes serveren. Mm.. lekker.
Liske

Liske zegt:
Hoe bereid ik het maizenapapje, met de melk? graag wat uitgebreider beschrijven.
slaatje

slaatje zegt:
Wat een apart recept, ik denk dat ik het ga proberen. Lijkt me wel erg lekker. Groetjes Gerda ;):p
mdc

mdc zegt:
Hallo,

In mijn familie word het deeg met de hulp van een lepel in porties in het kokende water gedaan dan met schuimspaan opgevist en op een bord afkoelen en in de Boter bakken met kandij suiker of "kinnekessuiker" opdienen. :)Martine
lieke

lieke zegt:
Ik maak dit al jaren voor mijn kleinkinderen, recept van mijn moeder maar ik doe jan in een linnenzakje en bind dicht met een touwtje. Stroopsaus is stroop, melk, klontje boter.
alfreda hoorne

alfreda hoorne zegt:
Dit recept zoek ik al zo lang, dit is echt uit mijn kinderjaren en wij aten het met bruine kinnekessuiker, bedankt
hns

hns zegt:
Leuk gerecht, het lijkt wel een oliebol, maar dan gekookt. Bijzonder. Hans:):)en B