KookJij

Biefstuk Tartaar

Een heerlijk biefstuk tartaar recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Europese
Bron: Jan A.van der Hoeden
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Biefstuk Tartaar te bereiden

1).Snij het mooie vlees met een scherp mes in ragfijne blokjes en doe dat in een grote kom.
2).Doe alle ingrediënten er bij (behalve de kappertjes en de tuinkers) en maak dan een homogene massa door met de gehandschoende handen alles door elkaar te werken.
3).Voeg evt. peper en zeezout toe om op smaak te brengen.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Verdeel de tartaarmassa over de bordjes en leg de tuinkers er omheen.
Bestrooi met de kappertjes.
Geef er dikke friet bij met mayonaise. Als wijn bij een rauwe tartaar zou ik denken aan een volle rosé of een lichte-jonge in metaal opgevoede rode wijn.
NOTA BENE:
Het is een beetje lastig om aan te geven, wanneer je dit gerecht serveert.
*Bij de lunch als hoofdgerecht of bijgerecht
*Bij de lunch op een broodje
*Bij het diner als voorgerecht of als hoofdgerecht (dan is het dus het vleesdeel van de maaltijd)
*Als snackje tussendoor of als hapje late night
enz.
De hoeveelheden zijn ook enigszins afhankelijk van wanneer je het serveert, enz.
NIET het vlees in de blender klein maken, dan wordt het te pappig en heeft het geen mooie structuur. Het is aan te raden om het vlees licht te laten aanvriezen in de freezer, dan is het wat makkelijker te bewerken.
Dit recept heeft MIJN preferentie, (daarom staat mijn naam bij de bron, maar het is natuurlijk een variant van een bestaand recept) dat wil zeggen dat je het op vele andere wijzen kunt klaar maken.
Je kunt ook alle ingrediënten er los bij geven, zodat een ieder voor zich kan beslissen hoe hij/zij het wil hebben.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dank voor je uitleg en tips, Jan. Ik zal het zeker eens op deze manier bereiden.
Groetjes,
Anna.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Hallo Anna,
Naar mijn idee (en vele anderen denken er ook zo over) zou ik het vlees NIET door een molen willen halen, maar met de hand en een vlijm scherp mes heel klein snijden. Dit lukt het beste wanneer het vlees licht is aangevroren.
De structuur van het vlees is dan mooier en minder papperig.
Het staat niet in het recept, maar een paar druppeltjes citroen doen wonderen tegen elke verkleuring.
Verder (en dat staat ook niet in het recept) gebruiken wij hier thuis nogal eens Zure kappertjes en niet de zoute.
Eet smakelijk.
Jan A.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Jan, wij hebben zo'n ouderwetse vleesmolen, (handmatig) Zal deze eens gebruiken voor dit heerlijke recept. De keer dat ik een soortgelijk recept (van Hilde) heb gemaakt heb ik kant en klare tartaar gebruikt.
En het vlees verkleurt inderdaad, maar dat doet verder niets af aan de smaak. En ook de volgende dag smaakte het nog prima-de-luxe.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Beste KOKKIN,
Volledig maken = direct consumer.
Helemaal mee eens.
Jan A.
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Inderdaad Kokkin een recept dat je dadelijk na de bereiding moet serveren. Ieder heeft zijn eigen versie maar het smaakt overheerlijk ;-)
KOKKIN

KOKKIN zegt:
Dit is een recept waar je oneindig mee kan variëren, voor mij geen ketchup en mayonaise onder het vlees, ook de knoflook en tabasco apart geven, ik maak dit gerecht in de zomer met frietjes en mayonaise apart, wanneer je de mayonaise toevoegt aan het vlees, moet alles direct op gegeten worden, want het vlees verkleurd direct, heb het ooit in Zuid Frankrijk gegeten, daar was alles apart bij, ik krijg nog steeds het water in de mond als ik eraan denk, mmmmmmmmmmmmmmmmmm