KookJij

Vroeger, toen de lucht nog schoon en seks vies was.

Datum: 13 april 2010 Categorie: Tips, Column Reacties: 12

Helemaal eens kan ik het daarmee niet zijn. De lucht schoner, dat wel. Maar seks vies?
De gezinnen waren behoorlijk groot in de jaren vijftig. Ons gezin bestaat uit zeven personen. Mijn ouders, vier broers en ik dus, het kleine zusje.

De maaltijden in mijn jonge jaren waren niet bepaald een culinair hoogstandje, al was er wel voldoende voor eenieder. Breed hadden we het niet. Zoet beleg door de week, in het weekeinde een plakje worst op brood.

Begrijpen deed ik het niet, er stonden immers twee automobielen voor de deur, terwijl in die tijd lang niet iedereen in het bezit was van één.

Er kwam ook een vaatwasser, ik had nog nooit van zo'n ding gehoord, laat staan gezien.

Het eetritueel verliep lang niet altijd in harmonie, al probeerde mijn vader daar structuur in aan te brengen. Hij kon echter niet voorkomen dat de doperwten van links naar rechts over de tafel vlogen.

Berovingen vonden regelmatig plaats, en wel van mijn bord. Keek ik even een andere kant op, was m'n balletje gehakt in het niets opgelost.

(De bal gehakt was het meest voorkomende stukje vlees. Lekker voordelig, mijn moeder draaide enorm veel ballen uit een kilo.)

Wraak heb ik genomen, jazeker! Menig keer landde mijn gekookte ei als een projectiel op het voorhoofd van één der broeders. Breek de dag, tik een eitje.

Een hoogtepunt uit mijn jeugd was het moment dat mijn moeder een bord eten naar het hoofd van mijn broer smeet. Ik weet nog precies wat de pot schaftte: witte bonen in tomatensaus, piepers, sla en weer die bal gehakt. Deze compositie landde alleen niet op het gelaat van broer, het raam most het ontzien. Een bende dat het gaf! Moeders woedend en wij pijn in onze buik van het lachen!

Heden ten dage is het iets minder chaotisch bij ons aan tafel. Ons gezin telt twee kinderen, plus één schoonkind. Al kan het er hier ook behoorlijk druk aan toe gaan, drie is toch altijd minder dan vijf.

Gezinnen worden kleiner, dat is duidelijk. De lucht wordt vuiler, dat ook.

Seks vies? Waarschijnlijk niet, maar ik twijfel; volgens mij wordt er soms maar halfbakken werk verricht. Zeg nou zelf: Nederland telt een-komma-zeven kinderen per gezin. Dan kan de seks toch niet zo goed zijn? Eén kind, akkoord, maar nul-komma-zeven kind, dan heb je het werk toch niet afgemaakt.

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

slaatje

slaatje zegt:
Ik wou dat ik nog op een brommer of fiets kon rijden. Voor mij bestaat er alleen de benenwagen behalve als mijn man rijdt, dan ben ik bijrijder. Vroeger, met 16 jaar, heb ik wel een brommer gehad, een Batavette, maar toen ik op twintigjarige leeftijd trombose kreeg moest ik hem laten staan om enig risico van stoten te vermijden.
Een rijbewijs halen was toen nog niet zo in de mode voor een vrouw (ik had hem ook niet echt nodig, ik werkte dicht bij huis) dus dat is er ook nooit van gekomen. 30 jaar geleden is er een knieschijf verwijderd waardoor mijn linkerbeen ook niet optimaal functioneert. Ik kan b.v. niet hardlopen of ook maar even versnellen dus dat gaat ook rustig aan. Ik ben blij dat ik nog steeds normaal kan lopen. Maar van motoren ben ik nog steeds onder de indruk, vooral als je een hele stoet op de rijkswegen ziet. Fijn weekend en misschien tot schrijfs. Groetjes Gerda :p:p:p:p:p
Anna

Anna zegt:
Allereerst: jij ook een heel fijn weekeinde! Joh, dat is niet niks:(
Dan heb je duidelijk je fysieke beperkingen.
En op zo'n jonge leeftijd al trombose, dat zal lang niet altijd gemakkelijk geweest zijn.
Begin vorig jaar was ik een wrak en er zat geen schot in. Mijn onderste tussenwervel was in het niets opgelost:p Hier in Amersfoort konden/wilden ze niet opereren, maar gelukkig dacht de St. Maartenskliniek daar anders over.
Die hebben met behulp van platen en schroeven de boel vastgezet. Het zeurt nog wel vaak, maar ik ben gelukkig weer wat mobieler.:D Ook nog wekelijks naar de fysio, maar ach,het kan veel erger.
Tot schrijfs!
Groetjes,
Anna.:D:D

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten