KookJij

Tussendoortjes

Datum: 6 november 2013 Categorie: Column, Tips, Eten en Drinken Reacties: 0

De tien geboden voor gezonde tussendoortjes

© thinkstock. Volg deze tien geboden en ontsnap aan de verleidingskracht van snelle suikers en vette snacks.

 

Tijd om komaf te maken met het slechte imago van tussendoortjes, want geloof het of niet, ze zijn best een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd eetpatroon. Ze kunnen niet alleen gaten opvullen in je dagelijkse dosis voedingsstoffen, ze voorkomen bovendien de slechte gemoedstoestand die een knagend hongergevoel kan uitlokken. De sleutel tot succes schuilt in de juiste keuzes maken en precies daarvoor dienen deze tien geboden.




 

© thinkstock


1. Respecteer de juiste portie
De strijd tegen overdaad is al half gewonnen door de porties gezond te houden. Kies een snack, selecteer de juiste portie en verlaat de keuken. Vermijd grabbelen uit de verpakking of snoepen aan het aanrecht, de kans is groot dat je over de schreef zal gaan.

2. Blijf altijd onder 200 kcal
Een gulden regel bij het bepalen van de juiste portie is te mikken op een tussendoortje dat niet meer dan 150 à 200 kcal bevat, zeker wanneer je het gevecht aangaat met overtollige kilo's.

3. Vul de gaten in je eetpatroon
Probeer je snacks strategisch in te zetten. Wanneer je tijdens de lunch bijvoorbeeld weinig groenten hebt gegeten, knabbel dan op knapperige, verse rauwkost of een stukje fruit in de namiddag.

4. Ontken je hongertje niet
Kan je niet stoppen met dagdromen over chocolade? Probeer je zin in zoet dan niet te onderdrukken. Ga op zoek naar een dieetvriendelijk alternatief zodat je later op de dag niet wanhopig toegeeft aan een eetbui. Kies bijvoorbeeld voor een stukje 70 procent pure chocolade.

5. Geniet er ten volle van
Aangezien een tussendoortje iets kleins hoort te zijn, is het aan jou om van elke hap 300 procent te genieten. Trager eten bevordert bovendien een voldaan gevoel, waardoor je je veel minder snel zal overeten. Leef deze regel ook na bij volwaardige maaltijden.

6. Combineer altijd met water
Water is de perfecte partner voor eender welk tussendoortje. Door tussen happen een paar slokken te drinken, zal je sneller een vol gevoel krijgen zonder extra calorieën op te stapelen. Groene thee is een lekker alternatief op koude dagen.

7. Ga voor de heilige drievuldigheid
Het ideale tussendoortje bestaat uit de juiste combinatie van proteïnes, koolhydraten en (gezonde) vetten. Zo kan je een suikerdip vermijden. Combineer daarom fruit, groenten en bijvoorbeeld crackers met noten, yoghurt en kaas.

8. Vergeet ze niet voor en na je workout
De juiste snacks zijn cruciaal voor én na een sportsessie. Eet daarom ongeveer 30 minuten voor de start een hapje met zowel eiwitten als koolhydraten. Ook na het sporten heb je dezelfde voedingsstoffen nodig om spieren te herstellen en op te bouwen, én je energie terug op peil te brengen.

9. Neem ze overal mee naartoe
Wanneer je onderweg bent, is de verleiding groot om snel snel iets uit een snoepautomaat te plukken. Zwier daarom altijd een zakje met nootjes of een proteïnerijke granenreep in je handtas voor hongerige momenten.

10. Verban tussendoortjes niet uit je dieet
Bovenstaande geboden zijn behoorlijk overbodig wanneer je deze laatste en belangrijkste regel niet naleeft. Tussendoortjes hoeven je dieet niet te saboteren, integendeel. Ze kunnen gewichtsverlies zelfs ondersteunen als je slimme keuzes maakt.


Negeer je zin in zoet niet, kies gewoon voor gezonde alternatieven, kleine porties en maximaal 200 kcal. © thinkstock
 

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten