KookJij

Invriezen, zo doe je dat!

Datum: 13 juli 2015 Categorie: Eten en Drinken, Tips Reacties: 0

Wanneer je meer hebt gekookt dan je op kunt is het natuurlijk zonde om de restjes van je kookkunsten weg te gooien. Je kunt er dan voor kiezen om je maaltje in te vriezen. Invriezen stopt de vermenigvuldiging van bacteriën in je eten waardoor je voedsel langer houdbaar blijft. Zo kun je, wanneer je een keer geen tijd hebt om te koken, nogmaals genieten van je eerder gemaakte maaltijd. Super handig dus. Omdat het invriezen nogal eens fout gaat hebben wij de 5 belangrijkste regels voor je op een rij gezet.

 

  1. De juiste temperatuur

De beste temperatuur voor het bewaren van eten is -18 graden Celsius. Hoe lager de temperatuur van je vriezer, hoe minder snel bederf zal optreden. Je kunt er dus voor kiezen om de vriezer zelfs op een lagere temperatuur te zetten. Heb jij een vriezer met een schaalverdeling van 1 tot 3,5,7 of 10 dan geldt hoe hoger het getal, hoe lager de temperatuur.

 

  1. Niet nogmaals invriezen

Belangrijk om te onthouden is dat bij invriezen de bacteriën in het eten niet doodgaan. Invriezen zorgt er enkel voor dat de bacteriën stoppen met vermenigvuldigen waardoor bederf wordt tegengehouden. Op het moment dat je je maaltje ontdooit worden de bacteriën weer actief en gaan ze zich weer vermenigvuldigen. Omdat bacteriën zich bij een tweede keer ontdooien nog sneller ontwikkelen is het niet verstandig om je maaltijden twee keer in te vriezen. Je loopt hiermee de kans op voedselvergiftiging.

 

  1. Afsluiten

Voorkom dat bacteriën bij je producten kunnen door de producten die je wilt gaan invriezen goed zijn afgesloten. Je kunt hier het beste diepvrieszakjes, aluminiumfolie, plastic folie of bakjes voor gebruiken. Zorg er bovendien voor dat er zo min mogelijk lucht in zit.

 

  1. Vers is koning

Net als bij koken geldt ook voor producten die je wilt invriezen: hoe verser hoe beter. Je proeft een wezenlijk verschil tussen producten die vers zijn ingevroren en producten die al wat langer liggen.

 

  1. Houdbaarheidsdatum

Ook voor ingevroren producten geldt een houdbaarheidsdatum. Schrijf daarom op je bakjes en zakjes de datum van het invriezen en controleer eens in de zoveel tijd wat niet langer meer goed is.

Invrienzen tips van KookJij

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten