KookJij

Categorie

Fruitvliegjes.....brrrrr!

Datum: 5 augustus 2014 Categorie: Column Reacties: 18

Iedereen kent ze wel. Het zijn van die vervelende kleine vliegjes die als een zwerm om je fruitschaal en rondom je afvalbak vliegen. Vooral in de zomermaanden zijn ze actief. De meeste mensen vinden ze onhygiënisch en irritant. Ze komen af op beschadigd (rottend) fruit en overige etensresten. De vrouwtjes vinden dit de ideale plek om hier hun eitjes te leggen. Het is dus belangrijk om je fruitschaal goed in de gaten te houden, of je fruit in de groentela bewaren. Ook dan goed in de gaten houden! Verschoon ook zeer regelmatig je prullenbak, als je die binnen hebt staan.

Check ook vooral alles voordat je op vakantie gaat. Een fruitvliegjesplaag is zó geboren! Ze kunnen namelijk wel 100 eitjes per dag leggen. Dus handel gelijk als je ze ziet in huis. Je kunt daar natuurlijk bestrijdingsmiddelen voor aanschaffen, maar waarom niet op een diervriendelijke manier?

Bij goede vrienden zag ik deze val; heel simpel, goedkoop, werkt prima en je kunt de vliegjes hun vrijheid teruggeven. Misschien wel verstandig om dit niet al te dicht bij huis te doen. Neem een glas met op de bodem een paar stukjes fruit, vouw een trechter van papier of karton en plaats deze in het glas. Zet het glas bijvoorbeeld in de vensterbank van je keuken. Het werkt, je zal het zien!

Noot: Wist je dat fruitvliegjes ook zeer nuttig zijn? Ze worden bijvoorbeeld gekweekt als voedsel voor andere dieren, maar ook voor de wetenschap. Er zijn al heel wat DNA-testen op deze diertjes verricht. De vliegjes zijn dus niet alleen maar vervelend, maar ook heel nuttig.

Nog een fijne voortzetting van deze lange, warme zomer!


Anna Koudys

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Gerda

Gerda zegt:
Ik heb in de keuken nog een 'ouderwetse' verwarming met zo'n golf erin daar zet ik een glaasje zoete wijn op, daaronder staat de afvalbak maar ondanks dat we alles in aparte zakjes doen hebben we toch last van die vliegjes. Maar zo'n heerlijk glaasje zoete wijn doet wonderen, lusten ze wel, maar wel elke dag verversen. Kan men gewoon hele goedkope zoete wijn voor nemen.
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Dit werkt erg goed! Was wel erg flauw aan het worden van die kleine rotbeestjes...
Lekkerbekske

Lekkerbekske zegt:
Hier kun je meer lezen over je vriendjes: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bananenvlieg
Heel interessant. Ze zijn een onderdeel van de voedselketen en als we daar schakels uit halen is die keten kapot en krijgen we met de gevolgen te maken. De mens moet zich aanpassen aan zijn omgeving en niet proberen altijd meester te zijn over zijn omgeving. Leef met de natuur in plaats van ertegen.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Beste Lekkerbekske,
Je hebt natuurlijk gelijk, vandaar mijn tip van de diervriendelijke vliegjesval. UIT de keuken en hupsakee, de natuur weer in. ;-)
Groetjes,
Anna.
maria

maria zegt:
Nou, mijn petje af,
't werkt inderdaad geweldig.
Ik zou 't laten weten,
wel of niet werken.
Maar inderdaad,
zelfs hier
in 't warme land met veel fruit, geweldig.
Bedankt voor de tip.
MaRIA
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Leuk om te horen (lezen) Maria. Inmiddels heb ik al veel mensen enthousiast gemaakt met deze tip.
Groetjes,
Anna.
coby gorree

coby gorree zegt:
een bos gedroogde lavendel bij de fruitschaal hangen helpt ook. Ik heb ook gelezen dat citroenmelisse hetzelfde effect heeft, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
maria

maria zegt:
Ook diervriendelijke manier om mieren weg te krijgen uit je tuin of bij de deur, ook eventueel in huis.
Strooi er wat meel /bakpoeder en voor dat je het weet weg zijn ze.
En het kan geen kwaad voor andere dieren.
Heb je zilver visjes ?
Snij een paar plakken rauwe aardappels, leg ze daar neer waar je ziet of gezien hebt, even later zijn ze beslist weg.
Ook vriendelijk voor je eigen of ander mans huisdieren.
Vriendelijke groet,
Maria

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten