KookJij

Gebakken RIJST met Crab en Chinese Worstjes

Nog een vrij eenvoudig gerecht uit Hong Kong. Ook dit is een bekend gerecht aldaar.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: China
Keuken: Oosterse
Bron: Familie uit Hong Kong
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gebakken RIJST met Crab en Chinese Worstjes te bereiden

 1. Maak een marinade van 10 cc droge sherry, sesam olie, geraspte gember en zeezout met peper naar smaak.
 2. Roer de krab  en de marinade goed dooreen en zet even apart weg.
 3. Houd  alles klaar, aangezien wokken snel gaat en we dan geen tijd hebben om de verschillende ingredienten bij elkaar te zoeken, laat staan te bereiden.
 4. Maak de wok gloeiend heet en bak daarin uit het vlees van de Chinese worstjes, zonder het vlees te verbranden of hard te maken. Als het goed is komt er behoorlijk wat olie vrij en dat was onze bedoeling.
 5. Haal het uitgebakken vlees uit de wok met een schuimspaan en houd het apart. Er moet in de wok minimaal 1 eetlepel olie achter zijn gebleven, anders vullen we het aan.
 6. Bak vervolgens onder voortdurende roeren de eieren en de krab in het achtergebleven vet heel eventjes aan. Beide moeten zacht bliven. Ook krab en eieren halen we uit de wok en we houden die apart klaar voor later gebruik.
 7. Vul de olie aan tot 2 eetlepels (bv met rijstolie en 3 cc sesamolie) en fruit daarin aan gedurende 30 tellen de lente-uitjes. Daarna gaan de ui en knoflook er bij gedurende 5 minuten.
 8. Doe dan de rijst geleidelijk aan in de wok en blijf roeren en omwerken. Wanneer de rijst lekker warm is geworden doen we de groentes er bij en roeren die goed om.
 9. Nu gaan de Nam Pla en de soja saus er bij en roeren we weer goed door. We doen dan de eetlepel sherry er bij en blijven roeren.
 10. Vervolgens gaat het vlees er bij, dan de krab en tenslotte de eieren. We zijn steeds goed blijven doorroeren, zodat we uiteindelijk een wok vol warme rijst hebben waarin de smaakmakers goed zijn geincorporeerd.
 11. Verdeel over de bordjes en geef er los bij Nam Pao Prik en ketjap manis Benteng om voor een persoonlijke smaak te zorgen en stukjes limoen. Wat droge spuletjes zoals kroepoek en of emping doen het ook wel goed.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij jasmijnthee, bier ofeen zachte houtgelagerde witte wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst