KookJij

Appelgebak met vanillesaus en roomijs

Een heerlijk appelgebak met vanillesaus en roomijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
  2. > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Appelgebak met vanillesaus en roomijs te bereiden

APPELGEBAK
Laat het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels, snij het klokkenhuis eruit en snij de appels in dunne plakken. Druppel er citroensap over.
Snij de abrikozen in dunne reepjes. Hak de noten grof. Meng suiker met kaneelpoeder. Smelt de boter.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige lap van ca 35 x 50 cm. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Verdeel de appelpartjes over de helft van het deeg maar laat ca 3 cm. van de rand vrij. Strooi de abrikozen, de noten en het suikermengsel erover en vouw het deeg vanaf de lange kant dubbel. Leg het gevulde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met gesmolten boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het appelgebak in ca 35 minuten lichtbruin en gaar.
Bestrijk tijdens het bakken regelmatig met gesmolten boter. Neem het baksel uit de oven en laat tot lauwwarm afkoelen.

VANILLESAUS
Snij het vanillestokje in de lengte open. Breng de melk aan de kook in een ketel samen met het vanillestokje en houd dit 10 minuten tegen de kook aan.
Klop intussen met een mixer de dooiers met de suiker en de maïzena tot een lichtgeel romig mengsel. Neem het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg door de melk. Schenk de melk door een zeef onder voortdurend kloppen bij het dooiermengsel.
Doe de vanillesaus in een kom en plaats deze in een pan met kokend water au bain marie. (let op dat bain marie het kokend water niet raakt.)
Roer alles met een houten lepel totdat de saus bindt. De saus is dik genoeg wanneer ze als een mooi laagje op de bolle kant van de lepel blijft liggen.
Serveer de saus lauwwarm.

VANILLE ROOMIJS
Snij het vanillestokje in de lengte door, doe het met de melk in een steelpan en breng aan de kook. Laat op een laag vuur ca. 15 minuten trekken. Roer af en toe. Klop intussen in een kom de eierdooiers met de suiker en de maïzena tot het mengsel bleek en romig is en de suiker opgelost ( ca 8 a 10 minuten).
Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Schraap het merg eruit en voeg dit bij de melk. Zet de pan met eierdooiers in een grotere pan met heet water (au bain marie). Zet dit op een laag vuur en voeg er al kloppend de hete vanillemelk bij. Blijf roeren tot de massa gebonden is.
Ze mag niet warmer worden dan 80 graden. Giet de massa daarna door een fijn zeef in een schone kom en plaats deze in koud water. Laat de saus onder af en toe roeren afkoelen. Plaats de kom daarna in de koeling om volledig af te koelen. Doe de afgekoelde saus in de ijsmachine en voeg wanneer de massa half bevroren is de half stijf geslagen slagroom erbij.
Laat het ijs draaien totdat de gewenste dikte is bereikt

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst